Domaće je najbolje.
Džem od šljiva mnogima je najdraži slatki voćni namaz koji s hlebom i puterom čini savršeni doručak, a na palačinkama odličan domaći desert ili slatki međuobrok.
Dobar stari bakin recept od šljiva obogaćen smo jednim mirisnim sastojkom koji priziva jesen, kolače i Džek Speroua – rumom, piše Zadovoljna.hr.
Sastojci za džem od šljiva:
1 kg opranih i očišćenih šljiva
500 g šećera (ili po ukusu)
30 – 50 ml ruma (ili po ukusu)
Postupak – džem od šljiva:
Sveže šljive operite i izvadite im koštice. Premestite ih u lonac s debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. U toj fazi mešajte šljive da se ne zalepe za površinu lonca.
Šljive će ubrzo početi puštati sok i tada ih možete samo povremeno mešati i kuvati na laganoj ili srednje jakoj vatri, važno je da smesa stalno lagano vri.
Kada se šljive u potpunosti raspadnu, dodajte šećer. Nastavite kuvati da višak tekućine od šljiva ispari, da džem zgusne i da se svaka kožica šljive stisne. Tada dodajte rum – 30 ili 50 ml. Prokuvajte još minut-dve da alkohol ispari i da ostane samo fin miris.
***
BONUS VIDEO: Mafini sa komadićima čokolade
Pratite nas i na društvenim mrežama: