Napitak koji topi salce sa stomaka i treba da ga pijete svakog dana

Foto: Shutterstock

Istraživanje dokazalo.

Visceralna masnoća može izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema, od dijabetesa do srčanih bolesti zbog čega ju je važno eliminisati.

Iako je poznato da ne postoji čarobni štapić kada je u pitanju mršavljenje, nutricionisti tvrde da je jedan napitak posebno delotvoran kad je u pitanju skidanje masnih naslaga sa stomaka. Većina se teško odriče navika kao što je ispijanje jutarnje kafe, ali stručnjaci savetuju da je zamenimo zelenim čajem.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Obesity, ova mešavina čaja može pomoći u sagorevanju masti sa stomaka i to bez drugih promena u ishrani. Istraživanja sugerišu da bi uključivanje zelenog čaja u svakodnevnu ishranu moglo biti pogubno za visceralnu masnoću.

Zeleni čaj
Foto: Roman Tsubin / Panthermedia / Profimedia

Zeleni čaj sadrži grupu antioksidanasa poznatih kao polifenoli koji čine do 30 odsto njegove težine. Posebno je bogat u najmoćnijoj vrsti katehina koji mogu ubrzati metabolizam i doprineti bržoj razgradnji masti. Osim katehina, zeleni čaj sadrži i kofein, koji se smatra stimulansom koji pomaže u sagorevanju masti, energiji i vežbanju.

Imajući ovo na umu, istraživački tim je angažovao 270 muškaraca i žena kako bi posmatrali efekte delovanja zelenog čaja na masti.

Ispitivanje je pokazalo da su subjekti unosili ekstrakt zelenog čaja koji sadrži 583 mg katehina (katehinska grupa) ili 96 mg katehina (kontrolna grupa) dnevno. Navodi se da ni učesnici ni istraživači nisu znali koji tretman ko prima dok se kliničko ispitivanje nije završilo. Rezultati su pokazali da je grupa koja je unosila više katehina skinula više masnih naslaga sa stomaka.

Inače, poznato je da je visceralna masnoća povezana s dijabetesom, moždanim udarom i demencijom. Pozitivna strana zelenog čaja je što katehini mogu uticati na smanjenje krvnog pritiska i lošeg holesterola koji se smatraju prethodnicima srčanih bolesti.

Zeleni čaj
Foto: Cseh Ioan / Panthermedia / Profimedia

Zanimljivo je da su svi ovi pozitivni efekti primećeni usprkos tome što su se učesnici držali uobičajenih životnih navika. Međutim, važno je napomenuti da većina studija, uključujući i ovu, koristi ekstrakt zelenog čaja umesto uobičajenog napitka.

Ovo je važno jer je ekstrakt zelenog čaja obično snažniji od obične šoljice zelenog čaja.

„To ne znači da ne možete uskladiti sadržaj ekstrakta zelenog čaja s pićem, samo ćete morati popiti više“, objasnili su doktori koji su vodili istraživanje.

Doktor Tim Bond je rekao da bi četiri šoljice čaja dnevno trebalo da budu dovoljne da se vide rezultati. Za bolje i brže rezultate uz konzumaciju zelenog čaja preporučio je zdravu hranu i fizičku aktivnost, prenosi Story.hr.

BONUS VIDEO: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram