Naučnici objavili: Ovo je 7 najzdravijih voćki na svetu, a evo kako su rangirane od prve do poslednje

Voće Foto: Stefan Schurr / Panthermedia / Profimedia

Naučnici su izdvojili sedam vrsta voća za koje kažu da je najzdravije i rangirali ga prema odnosu vitamina, vlakana, kalorija.

Kada se pomene zdrava hrana, odmah svima prvo na pamet padne voće i povrće. Nedavno su u naučnoj studiji istraživači sa Univerziteta Vilijam Paterson u američkoj državi Nju Džersi analizirali najzdravije namirnice, sve biljne, klasifikujući ih prema bogatstvu hranljivih materija, minerala, vlakana…

Voće Foto: Jan Zwoliński / Panthermedia / Profimedia

Zanimljivo je što među prvih 10 nema nijedne vrsta voća – prvo je tek na 28. mestu, a od 41 stavke, voćki je ukupno sedam. Ipak, razlog je to što na listi prednjači povrće koje je dokazano bogatije vrednim sastojcima i samim tim ga ima više na spisku najzdravijih namirnica na svetu.

U svakom slučaju, voće je zdrava hrana, a na ovoj listi rangirano je po ovom principu: što je veći sadržaj vitamina i vlakana u odnosu na sadržaj kalorija, namirnica je zdravija, piše Vogue.it.

Limun

Na prvom mestu među voćem (28. na celoj listi) nalazi se limun.

Limun Foto:shutterstock

Ovaj citrus sadrži 53 mg vitamina C na 100 grama, kao i kalcijum, magnezijum, kalijum i vlakna. Vitamin C je važan za naš imunosistem, štiti nas od slobodnih radikala i neophodan je za stvaranje kolagena.

Jagode

Možda će vas iznenaditi da je drugo najzdravije voće su jagode.

Jagode Foto:Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Ispostavlja se da sa oko 60 mg na 100 grama jagode sadrže čak i više vitamina C od citrusa. Takođe su bogate folnom kiselinom, gvožđem, magnezijumom i kalcijumom. Gvožđe posebno doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i podstiče transport kiseonika.

Pomorandže

Treće mesto zauzimaju pomorandže.

dijeta
Pomorandže Foto: – / Wavebreak / Profimedia

To su prave bombe vitamina C, ali su i bogate kalcijumom. Pored toga, sadrže kalijum i magnezijum koji je vrlo važan mineral za regulaciju različitih biohemijskih reakcija i ćelijskih funkcija u telu.

Limeta

Četvrto najzdravije voće je limeta.

Limunada
Limeta Foto: Inna Dodor / Alamy / Alamy / Profimedia

Pored vitamina C, sadrži fosfat, kalijum i kalcijum koji je neophodan za izgradnju kostiju i zuba.

Crveni grejp

Na petom mestu nalazi se još jedan agrum, grejpfrut, tačnije crveni grejp.

Crveni grejpfrut Foto: Shutterstock

Tri ove voćke mogu da pokriju dnevne potrebe za vitaminom C.

Vitamin A i beta-karoten u grejpfrutu su posebno važni za vid i imunosistem.

Kupine

Šesto mesto zauzima jedno bobičasto voće – kupine.

Kupine Foto:Shutterstock

Između ostalog, sadrže kalcijum, kalijum i magnezijum, gvožđe i mangan. Imaju tamnu boju zbog antocijana, flavonoida sa antioksidativnim, antiinflamatornim, antiejdžing svojstvima.

Beli grejp

Poslednji na listi najzdravijeg voća je beli grejpfrut.

Beli sloj ispod kore sadrži razna dijetalna vlakna važna za zdravlje creva i varenje.

Kako uvrstiti najzdravije voće u ishranu

Na ovoj listi nalaze se slasne jagode, kupine… i njih lako možete da jedete same ili u smutijima i voćnim salatama.

Ali tu je i opori grehp. Ipak, pošto se nalazi na ovom spisku, ne treba ga tek tako odbaciti. Možete da napravite sok od limuna, grejpa i pomorandže i dobićete ukusan eliksir zdravlja .

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram