Najjači antioksidansi koji čiste telo i štite od bolesti

antioksidanti
Foto: Andrew Michael / robertharding / Profimedia

U kojim namirnicama ih najviše ima?

Antioksidansi su prirodna jedinjenja koja se nalaze u vitaminima i mineralima koji se bore protiv slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali su nusproizvod koji nastaje kada hranu pretvaramo u energiju, a takođe dolaze iz spoljašnjih izvora – kao što su toksini iz životne sredine, u vazduhu, vodi, hrani i sredstvima za čišćenje/kozmetici.

Slobodni radikali mogu biti štetni jer narušavaju strukturu naše DNK, a u velikim količinama mogu izazvati oksidativni stres koji može dovesti do bolesti.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala — bezbedno ih uklanjaju iz tela, pomažu u procesu popravljanja DNK i održavaju ćelije zdravim.

Najlakše nam je da konzumiramo antioksidante u njihovom prirodnom obliku kroz hranu.

Ovo je lista najmoćnijih antioksidanasa i njihovih izvora.

Beta-karoten

Ovo je esencijalni vitamin koji održava zdravlje očiju. Šargarepa je bogata antioksidansom beta-karotenom, koji naša tela pretvaraju u vitamin A.2.

Vitamin E

Ovaj antioksidans, rastvorljiv u mastima, zaustavlja proizvodnju oksidativnog stresa koji oštećuje ćelije u telu, što može dovesti do hroničnih bolesti. Vitamin E takođe može da ojača vaš imuni sistem. Biljna ulja – od suncokreta i semenki – najbolji su izvor ovog vitamina, kao i bademi i avokado.

Vitamin C

Foto: Shutterstock

Ne samo da vitamin C pomaže u jačanju imunosistema već može i da neutrališe molekule slobodnih radikala, štiteći telo od oksidativnog oštećenja. Ima ga u većini voća i povrća, ali i kakao je veoma moćan izvor vitamina C.

Resveratrol

Ovaj polifenol štiti od srčanih bolesti, snižava holesterol, poboljšava čvrstoću kože, pa čak pomaže pri smanjenju šećera u krvi ili nivoa insulina. Resveratrol se prirodno nalazi u manjim količinama u ljusci crvenog grožđa, borovnicama i kikirikiju.

Kvercetin

Kvercetin je izvor jednog od najzastupljenijih flavonoida u ishrani. Kvercetin je povezan sa poboljšanjem performansi vežbanja, smanjenjem upale i regulisanjem krvnog pritiska.

Selen

Ovaj mineral igra važnu ulogu u funkciji imunog sistema, sintezi DNK, metabolizmu, zdravlju štitne žlezde. Brazilski orasi su najbolji izvor ovog antioksidansa. Jedan brazilski orah može vam obezbediti sav selen koji vam je potreban za dan. Inače, većina životinjskih proteina kao što su piletina, govedina i riba takođe pružaju odličan izvor selena.

Koenzim Q10

U pitanju je antioksidans koji naše telo proizvodi prirodno, i od vitalnog je značaja za rast i popravku ćelija. Nivoi se prirodno smanjuju kako starimo. Najbolji izvori koenzima Q10 su mišićna mesa kao što su svinjetina ili piletina, masna riba uključujući pastrmku i haringu, spanać, jagode i sočivo.

Katehini

Katehini su vrste flavanola koji imaju jaka antioksidativna svojstva. Jedan od najbolje proučavanih katehina je EGCG (epigalokatehin galat), koji se prirodno nalazi u čajevima, kao što su zeleni, crni i beli.

Matcha
Foto:shutterstock

Antocijani

Kao pripadnici grupe flavonoida, antocijani su ono što određenim namirnicama daje prirodnu plavu, crvenu ili ljubičastu boju. Iz tog razloga, najbolji izvori su kupine, borovnice, brusnice, trešnje, crveni kupus i crna ribizla.

Lipocen

Ovaj antioksidans se nalazi u paradajzu i drugom crvenom ili ružičastom voću. Deluje protivupalno, dobar je za srce i zdravlje kože. Najbolji način da dobijete likopen je da jedete lubenicu ili kuvani paradajz.

Lutein

Ovaj antioksidans može zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca i poboljšati vid. Najbolji izvori luteina su spanać, kivi, grožđe, tikvice.

Kurkumin

Kurkumin je veoma moćan protivupalni lek, koji može pomoći u lečenju hroničnih bolesti kao što je inflamatorna bolest creva.

Sulforafan

Sulforafan je protivupalni i pomaže u zaštiti DNK. Dobićete ga iz povrća krstaša kao što je kelj, kupus i karfiol.

Hlorogena kiselina

Hlorogena kiselina se nalazi u kafi i može da unapredi zdravlje srca. Ona se nalazi u srcima artičoke.

Kempferol

Kempferol može da deluje protivupalno i zdrav je za DNK. Nalazi se u visokim koncentracijama u lisnatom zelenilu i divljem luku.

Beta-kriptoksantin

Beta-kriptoksantin može biti od pomoći za vid, rast i razvoj i imuni odgovor. Nalazi se u papaji, breskvama i mandarinama.

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram