Domaćice iz Vojvodine s kolena na koleno prenose tajnu pripreme slavskog žita za koje ne morate satima da dežurate pored šporeta, mešajući pšenicu i dolivajući vodu.
Slavska trpeza ne može da se zamisli bez slavskog kolača i slavskog žita, pored sveće i vina. Mada se u većini domaćinstava priprema na sličan način, postoji trik zahvaljujući kojem se žito kuva samo 10 minuta. Ovu tajnu proširile su vojvođanske domaćice, a jedino sredstvo koje vam je potrebno za ubrzavanje procesa kuvanja je – perjani jorgan.
Sastojci za slavsko žito:
300 g pšenice
300 g oraha
300 g šećera
Muskatni oraščić (po ukusu)
Priprema slavskog žita po tradicionalnom receptu iz Vojvodine:
U šerpu stavite 300 g pšenice i prelijte vodom tako da nivo vode bude 10 cm iznad pšenice. Pustite da se kuva 10 minuta.
Nakon kuvanja, pokrijte šerpu i umotajte je u perjani jorgan. Ovaj stari trik omogućava da pšenica odstoji tokom noći, što će je učiniti još mekšom i ukusnijom.
Ujutro procedite kuvanu pšenicu (nemojte je ispirati vodom) i odmah je sameljite. Dodajte 300 g mlevenih oraha, 300 g šećera i trećinu muskatnog oraščića. Sve dobro izmešajte kašikom.
Prebacite smesu u posudu u kojoj ćete služiti goste i pospite sa dodatnim mlevenim orasima po vrhu. Ukrasite suvim grožđem i komadićima šarenog želea i oraha.
Količinu sastojaka prilagodite prema potrebama.
Srećna slava!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: