Recept za slavsko žito koje se kuva 10 minuta: Ovu tradiciju domaćice iz Vojvodine prenose generacijama, a tajna je u triku s jorganom

Slavsko žito
Foto:Shutterstock

Domaćice iz Vojvodine s kolena na koleno prenose tajnu pripreme slavskog žita za koje ne morate satima da dežurate pored šporeta, mešajući pšenicu i dolivajući vodu.

Slavska trpeza ne može da se zamisli bez slavskog kolača i slavskog žita, pored sveće i vina. Mada se u većini domaćinstava priprema na sličan način, postoji trik zahvaljujući kojem se žito kuva samo 10 minuta. Ovu tajnu proširile su vojvođanske domaćice, a jedino sredstvo koje vam je potrebno za ubrzavanje procesa kuvanja je  – perjani jorgan.

Sastojci za slavsko žito:

300 g pšenice

300 g oraha

300 g šećera

Muskatni oraščić (po ukusu)

Priprema slavskog žita po tradicionalnom receptu iz Vojvodine:

Slavsko žito
Foto:Shutterstock

U šerpu stavite 300 g pšenice i prelijte vodom tako da nivo vode bude 10 cm iznad pšenice. Pustite da se kuva 10 minuta.

Nakon kuvanja, pokrijte šerpu i umotajte je u perjani jorgan. Ovaj stari trik omogućava da pšenica odstoji tokom noći, što će je učiniti još mekšom i ukusnijom.

Ujutro procedite kuvanu pšenicu (nemojte je ispirati vodom) i odmah je sameljite. Dodajte 300 g mlevenih oraha, 300 g šećera i trećinu muskatnog oraščića. Sve dobro izmešajte kašikom.

Prebacite smesu u posudu u kojoj ćete služiti goste i pospite sa dodatnim mlevenim orasima po vrhu. Ukrasite suvim grožđem i komadićima šarenog želea i oraha.

Količinu sastojaka prilagodite prema potrebama.

Srećna slava!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram