Najgora hrana za dijabetičare od koje opasno skače šećer

slaninica
Foto: Radu Sebastian / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko imate dijabetes tipa 2, znate da svakodnevno morate voditi računa o ishrani kako ne biste pogoršali zdravlje. Postoje namirnice koje su velika opasnost - važno je da ih izbegavate u širokom luku.

Ukoliko izaberete pogrešnu hranu za svoj sledeći ručak, može se dogoditi da vam nivo šećera u krvi skoči do kritičnog nivoa. Visok nivo šećera u krvi obično ne izaziva simptome dok nivo ne dostigne više od 200 m/dl. Zbog toga je neophodno da osoba koja ima dijabetes tipa 2 tokom dana prati nivo šećera u krvi.

Pročitajte još:

Unošenje previše jednostavnih ugljenih hidrata u organizam može da dovede do porasta nivoa šećera u krvi – jer su načinjeni od prostih šećera koje telo može brzo da razloži. Primer namirnice sačinjene od jednostavnih ugljenih hidrata je beli hleb – najgori prehrambeni izbor za dijabetičare tipa 2.

Lekari takođe uglavnom savetuju osobe koje boluju od ovog stanja da biraju namirnice sa smanjenim sadržajem masti i kalorija. Gojaznost je često okidač za dijabetes tipa 2, a takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Foto:EPA/ROMAN PILIPEY

Unošenje previše zasićenih masti u telo putem ishrane može biti kobno za dijabetičare. Puter ili margarin je primer namirnice sa dosta zasićenih masti, tako da je beli hleb sa ovim namazom takođe loša ideja za obrok za dijabetičare.

Puno zasićenih masnoća sadrže i neki mesni proizvodi, kao što je slanina – pa bi bilo dobro da i nju izbacite iz menija za ručak. Osim dosta masnoća, slanina sadrži i puno soli.

Popularni sir u listićma, koji biste eventualno stavili u svoj sendvič sa slaninom, takođe nije zdrav izbor. Uprkos tome što sir ima nizak glikemijski indeks, što znači da neće povisiti nivo šećera u krvi, najbolje je izbegavati prerađene sireve. Kako je ovaj sir takođe bogat solju i zasićenim masnoćama, stavlja nekoga ko je već u opasnosti od kardiovaskularnih bolesti u još veći rizik.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

??? Another day, another theme. Today, it’s International Bacon Day. Now this is a day I can really get behind. Hence making and smashing home an epic bacon butty this morning. 6 rashers and proper thick loaf bread. Also couldn’t not add one of its best buddies – a fried egg. Morning officially completed. #thinkingfood247 #breakfast #instafood #eattheworld #fryup #fryuppolice #eatfamous #yougottaeatthis #eatmunchies #eatlikeshit #lovefood #forkyeah #london #baconbutty #bacon #danishbacon #canadianbacon #rashers #baconsandwich #egg #baconandeggs #breakfasttime #butty #breakie #phoneeatsfirst #breakfastsandwich #instafood_lover #breakfastporn #foodstagram #internationalbaconday

Објава коју дели LONDON FOOD 24/7 (@thinkingfood247) дана

Pročitajte još:

Ako ovakav ručak prati i napitak poput kafe sa punomasnim mlekom i šećerom, tu već dovodite svoje zdravlje u ozbiljnu opasnost.

Sve ovo će dijabetičarima zvučati sumorno, ali postoje zdrave, a jednako ukusne alternative. Zamenite beli hleb, puter, slaninu i listić sir hlebom od celog zrna, ćuretinom, humusom, krastavcem, paradajzom, feta sirom i maslinama.

Najzdravije piće je voda, ali možete dodati krišku limete ili limuna da biste dobili svežiji i ukusniji napitak.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram