Dijetetičarka Miranda Galati izdvojila je najbolju vrstu doručka koju treba jesti protiv upala.
Doručak je, kažu mnogi, najvažniji obrok u danu, i zato je važno da se odmah pobrinemo da u organizam unesemo samo najbolje namirnice koje će, između ostalog, uticati i na borbu protiv upala.
Upala podrazumeva obrambeni mehanizam tela kojim se ono štiti od stranih uljeza. Kratkoročno, to je pozitivno. Međutim, kada upala postane hronična, narušava zdravlje ćelija, čineći telo podložnijim dugotrajnim bolestima poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa, a može narušiti i zdravlje creva, piše Eating Well.
Dijetetičarka Miranda Galati izdvojila je najbolju vrstu doručka koju treba jesti protiv upala. U takvom obroku poželjno je da se nalazi visok udeo vlakana i antioksidansa, kao i da doručak ima nizak sadržaj dodatih šećera i zasićenih masnoća.
Koji je najbolji doručak protiv upala?
Galati je za Eating Well kao najbolju opciju za doručak izdvojila zobenu kašu s voćem i orašastim plodovima.
„Bogata je vlaknima i antioksidansima, a ne sadrži dodane šećere ni značajne količine zasićenih masnoća. Takođe je izuzetno zasitna, što znači da ćete kasnije biti manje skloni da posežete za manje hranjivim opcijama“, ističe dijetetičarka.
Još jedna prednost zobene kaše je što se može pripremiti u različitim kombinacijama.
„Obožavam klasičnu činiju zobenih pahuljica s bobičastim voćem i maslacem od orašastih plodova, s dodatkom proteina za osećaj sitosti. Zobene pahuljice i bobičasto voće osiguravaju važna vlakna i antioksidanse, a nezaslađeni maslac od orašastih plodova sadrži zdrave masnoće“, zaključuje Galati, a prenosi Index.hr.