Mirove domaće njoke u sosu od žalfije su sve što je danas potrebno vašem telu i duši

Jednostavno, sočno, moćno.

„Jesen je tu. Može da se provede malo više vremena u kuhinji i zato predlažem baš ovo jelo“, napisao je kuvar Miro Docić iz Majura o kom je naš portal nova.rs nedavno pisao.

Ukoliko do sada niste probali njoke sa žalfijom, evo prilike. Svako ko je probao paste sa ovom lekovitom i začinskom biljkom, bio je oduševljen.

Sastojci

Za njoke

450 g krompira (neoljuštenog)

250 g brašna (tip 00 ili tip 400)

1 kašičica soli

1 jaje

Za sos

30 g maslaca

100 ml bujona

parmezan (po želji)

sveža žalfija

Priprema

Krompir kuvati u slanoj vodi, zavisi od veličine koliko dugo. Kad je skuvan, dok je vruć/ topao oljuštiti ga i ostaviti da se hladi i da voda isparava iz njega.

Pomešati brašno i jaje, dodati so i zatim unutra ubaciti krompir kroz presu za pire.

Mesiti ne duže od pet minuta i od testa praviti duge valjke debljine do 2 cm.

Iseckati ih i staviti na nabrašnjen pleh kao na slici.

Sto ih manje dirate, to će biti vazdušastije i zbog toga ih samo saspite u vrelu vodu, direktno sa pleha.

Kad isplutaju kuvajte još 30 sekundi i prebacite ih u tiganj.

U tiganj stavite 100 ml bujona od povrća ili govedine, pustite da provri i zatim ubacite 30 g maslaca i dodajte njoke unutra.

Pre nego što se zgusne, ubacite parmezan (po želji) i sitno seckanu žalfiju.

Prilagodite začine i uživajte.

Shutterstock

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram