Jednostavno, sočno, moćno.
„Jesen je tu. Može da se provede malo više vremena u kuhinji i zato predlažem baš ovo jelo“, napisao je kuvar Miro Docić iz Majura o kom je naš portal nova.rs nedavno pisao.
Ukoliko do sada niste probali njoke sa žalfijom, evo prilike. Svako ko je probao paste sa ovom lekovitom i začinskom biljkom, bio je oduševljen.
Sastojci
Za njoke
450 g krompira (neoljuštenog)
250 g brašna (tip 00 ili tip 400)
1 kašičica soli
1 jaje
Za sos
30 g maslaca
100 ml bujona
parmezan (po želji)
sveža žalfija
Priprema
Krompir kuvati u slanoj vodi, zavisi od veličine koliko dugo. Kad je skuvan, dok je vruć/ topao oljuštiti ga i ostaviti da se hladi i da voda isparava iz njega.
Pomešati brašno i jaje, dodati so i zatim unutra ubaciti krompir kroz presu za pire.
Mesiti ne duže od pet minuta i od testa praviti duge valjke debljine do 2 cm.
Iseckati ih i staviti na nabrašnjen pleh kao na slici.
Sto ih manje dirate, to će biti vazdušastije i zbog toga ih samo saspite u vrelu vodu, direktno sa pleha.
Kad isplutaju kuvajte još 30 sekundi i prebacite ih u tiganj.
U tiganj stavite 100 ml bujona od povrća ili govedine, pustite da provri i zatim ubacite 30 g maslaca i dodajte njoke unutra.
Pre nego što se zgusne, ubacite parmezan (po želji) i sitno seckanu žalfiju.
Prilagodite začine i uživajte.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: