Minestra maritata: Italijanska čorba koja je toliko dobra da je svuda ocenjena sa pet zvezdica

Foto:shutterstock

Italijanska venčana čorba (Minestra maritata, ili ukoliko je pretražujete na engleskom - Italian Wedding Soup) jedno je od jela koje obožavam u jesen i zimu. Iako naziv sugeriše da se servira na svadbama, zapravo "maritata" upućuje na "venčanje" mesa i povrća koji se savršeno spajaju u jednoj činiji. Rezultat je nežno, bogato i okrepljujuće jelo koje na svim kulinarskim sajtovima ima čistu peticu.

Zašto je minestra maritata toliko obožavana

Ova čorba je dokaz da jednostavni sastojci mogu da stvore čudo. Mini ćuftice od junetine i svinjetine, sitna testenina, sveže povrće i mirisni bujon zajedno stvaraju ukus koji „leči sve“. Savršena je i za porodični ručak i za one dane kada vam treba nešto toplo, hranljivo i utešno.

Priprema je jednostavna, a rezultat je kao iz kuhinje italijanske bake.

Sastojci za 4 osobe

Za ćuftice:

250 g mlevene junetine (80–90% posna)

250 g mlevene svinjetine

1 jaje

2 kriške starijeg belog hleba (usitnjene u blenderu)

2 kašike svežeg peršuna (sitno seckanog)

½ kašičice suvog origana

3 kašike rendanog parmezana

2 čena belog luka (sitno iseckana)

So i crni biber po ukusu

Maslinovo ulje za prženje

Za supu:

1 kašika maslinovog ulja

1 srednji crni luk (sitno seckan)

2 šargarepe (iseckane na kolutiće)

2 stabljike celera (iseckane)

2 čena belog luka

1,5 l pilećeg bujona

100 g testenine acini di pepe (ili orzo, sitni makaroni, pastina)

2 šake svežeg spanaća

So, biber i rendani parmezan po ukusu

Priprema korak po korak

Foto:shutterstock

Prvo napravite ćuftice. U činiji pomešajte meso, prezle, začine, jaje, peršun i parmezan. Oblikujte male kuglice (oko 2 cm prečnika). Zapecite ih na tiganju za jači ukus. Zagrejte maslinovo ulje i propržite ih dok ne dobiju zlatnu koricu (ne moraju biti potpuno pečene, dobršiće se u čorbi).

Zatim u  velikom loncu na malo ulja propržite luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju (oko 7 minuta). Dodajte beli luk i pržite još minut. Nalijte pileći bujon, dodajte so i biber, pa kada provri, ubacite testeninu i ćuftice. Smanjite vatru i kuvajte oko 10 minuta, dok testenina ne omekša, a ćuftice se ne skuvaju.

Pred kraj kuvanja dodajte spanać, koji će omekšati za manje od minuta. Servirajte toplo, posuto rendanim parmezanom.

Saveti za pravljenje venčane italijanske čorbe koji prave razliku

Foto:shutterstock

Nemojte preskočiti prženje ćuftica, taj korak daje dubinu ukusu.

Koristite sveže začine i domaće prezle, razlika je ogromna.

Dodajte koricu parmezana u supu dok se kuva za autentičan italijanski šmek.

Ako ne volite spanać, možete ga zameniti blitvom ili keljom.

Zašto je zovu „čorba koja leči sve“

Topla, mirisna, kremasta i puna ukusa – ova čorba je pravo jelo za dušu. Bilo da ste prehlađeni, umorni ili samo želite nešto što miriše na dom, ova italijanska čorba vraća energiju i osmeh.

Uz krišku domaćeg hleba sa puterom i malo parmezana preko, biće to obrok koji se pamti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram