Mimoza salata, kraljica praznične trpeze: Sočno i kremasto savršenstvo ukusa

Foto: Shutterstock

Mimoza salata, je verovatno posle ruske, najomiljenija salata u Srbiji. Sprema se za razna slavlja, a kao i ruska ima nekoliko verzija.

Ovo je osnovni recept, koji mnoge domaćice modifikuju prema ukusu ukućana i gostiju, piše Citymagazine. 

Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.

Sastojci:

4 krompira

6 tvrdo kuvanih jaja

200 g stišnjene šunke ili šunkarice

300 g tvrdog sira (kačkavalj,trapist…)

1 pavlaka

100g majoneza

so, biber

Priprema:

Skuvati krompir u ljusci i ohladiti ga. Jaja kuvati duže od 5 minuta, tako da žumance ne bude rovito.

Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Preliv začiniti po ukusu.

Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju u kojoj će biti posluženi.

Dno činije se premaže slojem preliva od majoneza i pavlake.

Prvo se stavlja rendani krompir, a preko njega preliv. Izrendati (ili sitno iseckati) šunkaricu i premazati prelivom u tankom sloju.

Izrendati kuvano jaje, a zatim preliv. Preko jaja se renda sir.

Ponovo slagati sastojke istim redosledom dok se ne utroše. Na kraju narendati malo više sira i ukrasiti rendanim žumancima, kako bi salata opravdala svoj naziv.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram