Mimoza salata, je verovatno posle ruske, najomiljenija salata u Srbiji. Sprema se za razna slavlja, a kao i ruska ima nekoliko verzija.
Ovo je osnovni recept, koji mnoge domaćice modifikuju prema ukusu ukućana i gostiju, piše Citymagazine.
Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.
Sastojci:
4 krompira
6 tvrdo kuvanih jaja
200 g stišnjene šunke ili šunkarice
300 g tvrdog sira (kačkavalj,trapist…)
1 pavlaka
100g majoneza
so, biber
Priprema:
Skuvati krompir u ljusci i ohladiti ga. Jaja kuvati duže od 5 minuta, tako da žumance ne bude rovito.
Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Preliv začiniti po ukusu.
Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju u kojoj će biti posluženi.
Dno činije se premaže slojem preliva od majoneza i pavlake.
Prvo se stavlja rendani krompir, a preko njega preliv. Izrendati (ili sitno iseckati) šunkaricu i premazati prelivom u tankom sloju.
Izrendati kuvano jaje, a zatim preliv. Preko jaja se renda sir.
Ponovo slagati sastojke istim redosledom dok se ne utroše. Na kraju narendati malo više sira i ukrasiti rendanim žumancima, kako bi salata opravdala svoj naziv.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: