Manje od 500 dinara: Jeftin proteinski ručak koji se pravi za 10 minuta

Foto: Shutterstock

Leblebije su odličan izvor belančevina biljnog porekla – u 100 grama kuvanih leblebija nalazi se oko 9 grama belančevina. One su bogate i vlaknima koji snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i poboljšavaju probavu.

Kad se leblebije sjedine s jajetom – još jednim odličnim, a jeftinim izvorom belančevina, dobija se proteinski ručak koji je podjednako ukusan i hranljiv.

Predlažemo vam recept za kuvane leblebije u začinjenom sosu na bazi paradajza koji je najbolje poslužiti s kriškom domaćeg hleba.

Najjeftinije ćete proći ako potopite leblebije u vodu veče pre pripreme jela, pa ih ujutru sami skuvate.

Najbrži, pak, bićete ako upotrebite već kuvane leblebije iz konzerve. Nemojte samo zaboraviti da ih isperete i ocedite ih od vode pre nego što ih dodate ovom jelu.

Sastojci:

250 g pirea od paradajza

240 g kuvanih leblebija

2 jaja

1 manji luk

1-2 čena belog luka

1 kašičica dimljene paprike u prahu

½ kašičice čilija u prahu

biljno ulje po želji

so i biber po želji

Priprema:

Zagrejte malo ulja pa na njemu propržite sitno naseckani luk i beli luk. Pržite oko dva do tri minuta.

Dodajte kuvane leblebije i pire od paradajza, dodajte so, biber, dimljenu papriku u prahu i čili prah. Pržite sve zajedno oko pet minuta dok se ukusi ne sjedine.

Ispecite jaje na oko i poslužite ga sa leblebijama u sosu od paradajza i kriškom domaćeg hleba, piše Zadovoljna.hr.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram