
Leblebije su odličan izvor belančevina biljnog porekla – u 100 grama kuvanih leblebija nalazi se oko 9 grama belančevina. One su bogate i vlaknima koji snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i poboljšavaju probavu.
Kad se leblebije sjedine s jajetom – još jednim odličnim, a jeftinim izvorom belančevina, dobija se proteinski ručak koji je podjednako ukusan i hranljiv.
Predlažemo vam recept za kuvane leblebije u začinjenom sosu na bazi paradajza koji je najbolje poslužiti s kriškom domaćeg hleba.
Najjeftinije ćete proći ako potopite leblebije u vodu veče pre pripreme jela, pa ih ujutru sami skuvate.
Najbrži, pak, bićete ako upotrebite već kuvane leblebije iz konzerve. Nemojte samo zaboraviti da ih isperete i ocedite ih od vode pre nego što ih dodate ovom jelu.
Sastojci:
250 g pirea od paradajza
240 g kuvanih leblebija
2 jaja
1 manji luk
1-2 čena belog luka
1 kašičica dimljene paprike u prahu
½ kašičice čilija u prahu
biljno ulje po želji
so i biber po želji
Priprema:
Zagrejte malo ulja pa na njemu propržite sitno naseckani luk i beli luk. Pržite oko dva do tri minuta.
Dodajte kuvane leblebije i pire od paradajza, dodajte so, biber, dimljenu papriku u prahu i čili prah. Pržite sve zajedno oko pet minuta dok se ukusi ne sjedine.
Ispecite jaje na oko i poslužite ga sa leblebijama u sosu od paradajza i kriškom domaćeg hleba, piše Zadovoljna.hr.
Pratite nas i na društvenim mrežama: