Makalo: 3 verzije najboljeg makedonskog umaka za koji kažu da čuva imunitet

Makedonsko makalo
Foto: Shutterstock

Ah, taj beli luk! Glavni sastojak čuvenog makedonskog umaka, iliti makala, koji se jede kao namaz na hlebu ili prilog uz glavno jelo, a bilo da volite tečniju ili gušću verziju, njegove blagodeti su brojne.

Makedonsko makalo je tradicionalno jelo koje ima svoje korene u balkanskoj kuhinji i deo je šire balkanske kulinarske tradicije, gde su slična jela prisutna u različitim varijacijama u Srbiji, Bugarskoj, Grčkoj. Glavni sastojci makala, poput belog luka, pavlake (ili jogurta) i maslinovog ulja, uobičajeni su u balkanskoj i mediteranskoj kuhinji.

Makalo je specifično zbog svog jednostavnog, ali bogatog ukusa, što ga čini popularnim na porodičnim okupljanjima i proslavama, kao i u restoranima tradicionalne kuhinje.

Ovo je izuzetno zdravo jelo iz više razloga. Beli luk je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu, sadrži komponente koje mogu smanjiti upalu u telu, ima antimikrobna svojstva i preporučuje se kao hrana protiv kandide, može doprineti snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola, što je korisno za zdravlje srca.

Grčki jogurt, kao drugi sastojak, sadrži probiotike koji su korisni za zdravlje creva i imunološki sistem, a uz to je dobar izvor kalcijuma, koji je ključan za zdravlje kostiju i zuba. Osim toga, ima i visok sadržaj proteina, što pomaže u održavanju mišićne mase i osećaju sitosti.

Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim mastima koje su dobre za srce, sadrži antioksidante poput vitamina E, koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i može pomoći u smanjenju upala u telu.

Čak i začini koji se stavljaju u makedonsko makalo imaju antiinflamatorna i antibakterijska svojstva i mogu pomoći u poboljšanju varenja.

S obzirom na to da se makalo pravi od niskokaloričnih i niskomasnih sastojaka, može biti dobra opcija za one koji pokušavaju da održe ili smanje telesnu težinu. Ipak, kao i kod svih jela, važno je konzumirati ga u umerenim količinama i u sklopu uravnotežene ishrane. Takođe, kako se koristi pavlaka ili grčki jogurt, možete prilagoditi recept prema svojim potrebama ili ukusima.

Glavni sastojci za najbazičnije makedonsko makalo su beli luk, sirće, maslac i so. Tajna u pripremi je da se beli luk gnječi u avanu sa sirćetom dok se ne dobije glatka pasta, da bi mu se onda polako, kap po kap, dodavao istopljeni maslac uz malo soli na kraju. Tekstura koja se dobije u ovoj varijanti je slična majonezu.

Osnovi recept za makedonsko makalo

Makedonsko makalo
Foto: Shutterstock

Sastojci:

velika glavica belog luka

200 g kisele pavlake (ili grčkog jogurta)

2-3 kašike maslinovog ulja

1-2 kašike vinskog ili običnog sirćeta (po ukusu)

1/2 kašičice sušenog origana ili majčine dušice (po ukusu)

so i biber po ukusu

sitno seckan svež peršun (opcionalno)

Priprema:

Oljušti i sitno iseckaj beli luk. Ako želiš da bude još finije, možeš ga izgnječiti u avanu ili koristiti presu za beli luk. U činiju stavi kisele pavlake ili grčki jogurt. Dodaj izgnječeni beli luk, maslinovo ulje i sirće. Dobro promešaj da se sastojci sjedine.

Dodaj origano (ili majčinu dušicu), so i biber po ukusu. Dobro promešaj još jednom.

Ostaviti makalo u frižideru najmanje 30 minuta pre serviranja kako bi se svi ukusi lepo spojili. Pre služenja, možeš dodati sitno seckan svež peršun ako želiš. Makalo se može servirati uz sveže pečeni hleb, pogaču ili kao umak za povrće i roštilj.

Makedonsko makalo sa ljutim papričicama – tečnija verzija

Makedonsko makalo
Foto: Shutterstock

Sastojci:

glavica belog luka

soli po ukusu

5 kašika maslinovog ulja

3 kašike sirćeta

400 ml mlake vode

2-3 male ljute papričice

200 g grčkog jogurta ili pavlake

malo sitno seckanog peršuna

Priprema:

Luk se gnječi u drvenom avanu i postepeno mu se dodaju svi sastojci, ovim redom – so, ulje, sirće, voda, jogurt, sitno seckane papričice i peršun. Menjajte mere u zavisnosti od sopstvenih preferencija.

Makedonsko makalo sa pečenim paprikama i paradajzom

Makedonsko makalo
Foto: Shutterstock

Sastojci:

12 crvenih paprika

1 pečena ljuta papričica

2 paradajza

glavica belog luka

malo svežeg peršuna

so i biber

Priprema:

Paprike operite, ispecite i očistite. Isecite ih na komade i stavite u činiju. Dodajte ljutu papriku. Izgnječite beli luk u činiji i dodajte paprikama. Gnječite sve zajedno. Paradajz oguliti, iseći na komade i malo izgnječiti. Dodajte ga u posudu.

Dodajte seckani peršun koliko želite, ulje i posolite i pobiberite.

Sve izmešajte i poslužite sa toplim hlebom.

Prijatno!