Rakott kaposzta ne može bez pavlake i mlevene paprike - blage ili ljute, izbor je na vama...
Rakott káposzta je tradicionalno mađarsko jelo koje se priprema od kiselog kupusa, mlevene svinjetine, pavlake i mlevene slatke paprike. Ovo jelo predstavlja simbol domaće kuhinje u Mađarskoj, a način pripreme razlikuje se od domaćinstva do domaćinstva.
Svaka domaćica ima svoje male tajne – neki u meso dodaju kuvani pirinač, dok drugi slažu sastojke u odvojene slojeve. Kobasica se može izostaviti ili zameniti slaninom. Pojedini kuvaju kupus, dok ga drugi dinstaju na svinjskoj masti.
Sastojci za složenac od kupusa:
500 g mlevenog mesa
1 šolja vode
500 g kiselog kupusa
malo majčine dušice
1 šolja kuvanog pirinča
dimljena kobasica
1 šolja kisele pavlake
1 glavica crnog luka
2 kašičice slatke mlevene paprike
2 kašike ulja
so i biber
Priprema:
Na ulju izdinstajte sitno seckan luk, dodajte mleveno meso, mlevenu papriku i vodu. Dinstajte dok tečnost ne ispari.
Isperite i iseckajte kiseli kupus, pa ga dinstajte dok ne omekša. Začinite majčinom dušicom.
U vatrostalnu posudu ređajte red kupusa, red mesa i pirinča, kolutove kobasice, i ponovo red kupusa. Premažite pavlakom.
Pecite u rerni na 180 °C 30-45 minuta, a zatim ostavite da odstoji 15 minuta pre serviranja.
Poslužite sa pavlakom, piše Punkufer.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: