Mađarska verzija sarme biće naše novo omiljeno zimsko jelo

Foto: Shutterstock

Rakott kaposzta ne može bez pavlake i mlevene paprike - blage ili ljute, izbor je na vama...

Rakott káposzta je tradicionalno mađarsko jelo koje se priprema od kiselog kupusa, mlevene svinjetine, pavlake i mlevene slatke paprike. Ovo jelo predstavlja simbol domaće kuhinje u Mađarskoj, a način pripreme razlikuje se od domaćinstva do domaćinstva.

Svaka domaćica ima svoje male tajne – neki u meso dodaju kuvani pirinač, dok drugi slažu sastojke u odvojene slojeve. Kobasica se može izostaviti ili zameniti slaninom. Pojedini kuvaju kupus, dok ga drugi dinstaju na svinjskoj masti.

Sastojci za složenac od kupusa:

500 g mlevenog mesa

1 šolja vode

500 g kiselog kupusa

malo majčine dušice

1 šolja kuvanog pirinča

dimljena kobasica

1 šolja kisele pavlake

1 glavica crnog luka

2 kašičice slatke mlevene paprike

2 kašike ulja

so i biber

Foto: Shutterstock

Priprema:

Na ulju izdinstajte sitno seckan luk, dodajte mleveno meso, mlevenu papriku i vodu. Dinstajte dok tečnost ne ispari.

Isperite i iseckajte kiseli kupus, pa ga dinstajte dok ne omekša. Začinite majčinom dušicom.

U vatrostalnu posudu ređajte red kupusa, red mesa i pirinča, kolutove kobasice, i ponovo red kupusa. Premažite pavlakom.

Pecite u rerni na 180 °C 30-45 minuta, a zatim ostavite da odstoji 15 minuta pre serviranja.

Poslužite sa pavlakom, piše Punkufer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram