Koje su prednosti maslačka, biljke koja je dobra za jetru i creva, pomaže da "splasnemo" i eliminiše višak tečnosti?
Svakome se može desiti: jedno piće previše, večernji obrok koji je obilan i pun soli i sledećeg jutra se probudimo sa otečenim licem i očima. Da ne pominjemo nadut stomak, a ponekad čak i otečene zglobove. Da biste u rekordnom roku izbacili tečnost koja se zadržava u tkivima, postoji zaista efikasan bakin prirodni lek, koji manekenke ujedno i najviše koriste pre fotografisanja ili revija – uzmite maslačak, u obliku biljnog čaja ili dodatka. Ovo sredstvo je, kako kažu, pravi biser protiv oticanja lica, ali i celog tela.
Šta je maslačak i čemu služi
Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Asteraceae koja raste širom Srbije, a poznata je i kao livadski suncokret, zbog svojih jarko žutih cvetova. Bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima kao što su polifenoli i beta-karoten, ova skromna biljka sa raznim zdravim svojstvima se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini.
Osobine maslačka
Bogat je flavonoidima i kalijumom, dobar je protiv zadržavanja vode i pomaže u uklanjanju viška tečnosti, piše Healthline.
Bogat je vlaknima i inulinom sa prebiotičkim efektima, podstiče varenje i ravnotežu crevnog mikrobioma
Ima pročišćavajuće dejstvo
Navodno detoksikuje jetru
Sprečava oticanje i osećaj težine u nogama
Dobra je prevenitva za stvaranje celulita
Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, dobar je i protiv oksidativnog stresa
Ima antiinflamatorna svojstva
Navodno pomaže u regulisanju šećera u krvi
Kažu da može smanjiti nivoe triglicerida i lošeg holesterola (LDL).
Ekstrakt korena maslačka može pomoći u obnavljanju ćelija u koži, stimulisati proizvodnju kolagena i smanjiti upale, sprečavajući akne
Kontraindikacije
Maslačak se ne preporučuje ljudima koji imaju:
Bolesti jetre
Kamen u žuči
Gastritis
Peptički ulkus
Tokom trudnoće i dojenja
Kako konzumirati biljku maslačak
Svima koji žive na selu, maslačak je poznata biljka – raste na poljima i čistinama. List je jestiv i bogat hranljivim materijama, a može se spremati kao i ostalo zeleno lisnato povrće. Jestivi su i cvetovi, pupoljci, pa čak i korenje. Kafa od maslačka se takođe priprema sa mlevenim korenom, što je alternativa klasičnoj kafi, bez kofeina. Za one koji žive u gradu, međutim, maslačak je dostupan kao dodatak ishrani i dostupan je u prodavnicama zdrave hrane, u obliku tinkture, kapsula, tableta i praha od korena ili osušenih listova.
Recept za biljni čaj od maslačka
Stavite 1-2 kašike osušenih listova maslačka u čajnik. Zagrejte vodu i kada počne da ključa sipajte u čajnik. Ostavite da odstoji 5-10 minuta i filtrirajte kroz cediljku dok sipate biljni čaj u šolju. S obzirom na gorak ukus maslačka, biljni čaj možete zasladiti medom ili prirodnim zaslađivačem kao što je eritritol.
Za pripremu biljnog čaja mogu se koristiti i osušeni listovi, ali i koren maslačka, sa kojim se stvara drenažni, pročišćavajući, anticelulitni, hepatoprotektivni i antiinflamatorni napitak.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: