Lagan vikend ručak: Tikvice zapečene u rerni sa parmezanom i prezlama

Zapečene tikvice
Foto: Shutterstock

Savršeni letnji ručak sa tikvicama će voleti i oni koji nisu baš ludi za povrćem. Trik je u parmezanu i prezlama.

Ovaj recept je zapravo verzija gratiniranih tikvica jer se mešanjem rendanog sira i prezli dobije ukusna hrskava korica ispod koje ostaju sočne tikvice. Jelo možete poslužiti kao prilog ili samostalni lagani letnji ručak ili još bolje večeru.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

šoljica crnog luka iseckanog na trakice

šoljica na trake isečene paprike

1 veći čen belog luka (izgnječen)

1/4 šoljice belog vina

so

jedna i po šoljica tanko isečenih tikvica

50 g prezli (po mogućnosti od celih žitarica)

kašika origana

1/4 šoljice narendanog parmezana

kašika balzamiko sirćeta

Priprema:

Zapečene tikvice
Foto: Shutterstock

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

U šerpu stavite jednu kašiku maslinovog ulja, kada se ulje zagreje dodajte luk, papriku i beli luk i dinstajte četiri minuta. Zatim dodajte vino, so i crni biber i dinstajte još jedan minut. U vatrostalnu posudu rasporedite upravo pripremljeni povrćni miks i na njega poređajte tikvice, piše miss7zdrava.

Pomešajte kašiku ulja, prezle i parmezan pa posipajte po tikvicama i pecite u rerni osam minuta. Podignite temperaturu na 250 stepeni i držite povrće još dva minuta dok ne dobije smeđu koricu. Poprskajte s balzamiko sirćetom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram