Savršeni letnji ručak sa tikvicama će voleti i oni koji nisu baš ludi za povrćem. Trik je u parmezanu i prezlama.
Ovaj recept je zapravo verzija gratiniranih tikvica jer se mešanjem rendanog sira i prezli dobije ukusna hrskava korica ispod koje ostaju sočne tikvice. Jelo možete poslužiti kao prilog ili samostalni lagani letnji ručak ili još bolje večeru.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
šoljica crnog luka iseckanog na trakice
šoljica na trake isečene paprike
1 veći čen belog luka (izgnječen)
1/4 šoljice belog vina
so
jedna i po šoljica tanko isečenih tikvica
50 g prezli (po mogućnosti od celih žitarica)
kašika origana
1/4 šoljice narendanog parmezana
kašika balzamiko sirćeta
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
U šerpu stavite jednu kašiku maslinovog ulja, kada se ulje zagreje dodajte luk, papriku i beli luk i dinstajte četiri minuta. Zatim dodajte vino, so i crni biber i dinstajte još jedan minut. U vatrostalnu posudu rasporedite upravo pripremljeni povrćni miks i na njega poređajte tikvice, piše miss7zdrava.
Pomešajte kašiku ulja, prezle i parmezan pa posipajte po tikvicama i pecite u rerni osam minuta. Podignite temperaturu na 250 stepeni i držite povrće još dva minuta dok ne dobije smeđu koricu. Poprskajte s balzamiko sirćetom.
Pratite nas i na društvenim mrežama: