Puna hranjivih sastojaka, a ukusna! Uz kraljevsku atričoku sačuvaćete zdravlje, a i ostaćete vitki.
Artičoka izgledom pomalo podseća na drevni štap, žezla kakva su vladari nekada imali, a kad se zbroje sve njene dobrobiti, čini se da je stvarno kraljevsko povrće. Ukusna je, skoro da nema kalorija i obiluje hranljivim sastojcima koji će vam pomoći da zaštitite zdravlje i sačuvate vitku liniju.
Zapisi o artičokama datiraju još iz Stare Grčke i Rima, a bila je omiljena pre svega jer se verovalo da ublažava muke sa reumom i gihtom. Danas je artičoka deo svakog zdravog jelovnika, i to s razlogom.
Puna je natioksidanata, sadrži dosta vitamina c, A i K, vlakana, fitonutrijenata, te se veruje da prevenira mnoge bolesti, poput raka i srčanih oboljenja. Da sve bude bolje, artičoke su sjajnog ukusa i uklapaju se u svaki recept.
View this post on Instagram
Skoro da nema kalorija
Postoji oko 140 različitih vrsta artičoka, ali od toga se samo njih 40 uzgaja kao hrana. Okrugla artičoka, Cynara cardunculus var. Scolymus, jedna je od najpopularnijih, a poznata je još i kao francuska ili zelena artičoka. Jestivi deo, koji se naziva srce artičoke, zapravo je pupoljak cveta. Iako se ovaj deo najčešće jede, ne treba zapostaviti ni listove jer su upravo oni vrlo hranljivi. Naime, suplementi na bazi ekstrakta artičoke, poslednjih godina vrlo popularni, proizvode se od antioksidanata i fitonutrijenata iz listova ove biljke. Jedna artičoka sadrži samo 47 kalorija, a više od 10 odsto dnevnih potreba za šest različitih esencijalnih nutrijenata.
Štiti od mnogih bolesti
Zbog obilja antioksidanata i fitonutrijenata artičoka upija i eliminiše slobodne radikale iz organizma. Upravo to se u više istraživanja pokazalo kao vrlo delotvorno za smanjenje rasta ćelija raka, posebno dojke i jetre. Pored toga, veruje se da artičoke snižavaju loš holesterol, umiruju upale u organizmu, a ekstrakt i sok od artičoke su, prema nekim istraživanjima, dobri za visok krvni pritisak.
Artičoke sadrže moćan flavonoid koji čuva, pa čak i obnavlja jetru, smiruje upalu creva i probleme s probavom.
Vlakna iz artičoke pomažu u normalizovanju nivoa šećera u krvi jer omogućavaju glukozi da se sporije apsorbuje u krv. A pošto je ovo povrće bogato gvožđem, odlično je kao prevencije anemije.
Sadrži i dosta vitamina C i E, pa pospešuje proizvodnju kolagena koji je neophodan za mladalački izgled kože, bez bora i tragova strarenja.
Pravi drug u mršavljenju
Istraživanja su pokazala da konzumiranje velike količine vlakana, poput onih prisutnih u artičokama, štiti od stvaranja masnoće u abdomenu, koja se može nataložiti oko organa i uzrokovati mnoge bolesti.. Vlakna iz ove biljke nabubre u želucu i crevima, pa tako pružaju osećaj sitosti i sprečavaju prejedanje.
Saveti za čuvanje i kuvanje
View this post on Instagram
Najtvrđe artičoke su najbolji izbor, a da je biljka sveža, znaćete i ako lisitići zapucketaju kad ih pristisnete, kao i ako su latice zatvorene. Najbolje je upotrebiti ih do nedelju dana od kupovine, a možete i da ih zamrznete. Artičoke se kuvaju pola sata u kipućoj vodi ili na pari, a peku se oko sat vremena na 200 stepeni.
Namaz od kozjeg sira s artičokama
Sastojci:
• konzerva artičoka (oceđenih)
• 400 g kozjeg sira
• 2 kašike maslinovog ulja
• 2 kašičice soka od limuna
• 1 samleveni čen belog luka
• pola šoljice rendanog parmezana
• 1 kašika seckanog peršuna
• 1 kašika seckanog bosiljka
• ½ kašičice soli
• ½ kašičice bibera
Priprema:
Sve sastojke osim parmezana sameljite u blenderu dok smesa ne bude kremasta. Prebacite u posudu i pospite parmezanom.
Piletina na italijanski način
Sastojci:
• konzerva artičoka ili 250 g svežih, skuvanih artičoka
• 1 šoljica šampinjona
• 1 naseckana glavica luka
• 1 isečen paradajz
• 400 g pilećeg belog mesa
• ½ šoljice pilećeg bujona
• 200 g svežeg sira
• 1 šoljica spanaća
• ½ kašičice belog luka u prahu
• ½ kašičice suvog začina
• ½ kašičice bibera
• ½ kašičice soli
Priprema:
U većoj šerpi dinstajte luk i pečurke na srednjoj vatri dok ne omekšaju. Sklonite s ringle, izvadite iz šerpe, pa u njoj dinstajte sir i bujon. Dodajte začine, paradajz, artičoke, pečurke, spanać i luk. Kuvajte dok ne omekša. Pileća prsa stavite u pleh, prelijte smesom od povrća i sira i pecite 30 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: