Neobična tajna smokvinog cveta

smokve
Foto: Unsplash/Anita Austvika

Smokva je voćka na kojoj nikada nećeš videti cvetove – ona cveta u sebi, gde krije i sočnost i slatkoću, ali i zdrave sastojke koji mogu biti dobri za organizam.

Smokva je specifična biljka jer na njenim granama nema cvetova. Cvet se zapravo nalazi unutar ploda. Ono što liči na semenčice u stvari su sitni cvetovi koji daju onaj jedinstven hrskav ukus i teksturu.

smokve
Foto: Unsplash/Maria Kovalets

Koliko smokve imaju kalorija

Sveže smokve su bogate hranljivim materijama, a istovremeno imaju relativno malo kalorija, što ih čini odličnim dodatkom ishrani.

Jedna mala sveža smokva (40 grama) sadrži:

  • Kalorije: 30
  • Proteini: 0 g
  • Masti: 0 g
  • Ugljeni hidrati: 8 g
  • Vlakna: 1 g
  • Šećeri: 6,5 g
  • Bakar: 3% dnevne preporučene vrednosti (DV)
  • Magnezijum: 2% DV
  • Kalijum: 2% DV
  • Riboflavin (vitamin B2): 2% DV
  • Tiamin (vitamin B1): 2% DV
  • Vitamin B6: 3% DV
  • Vitamin K: 2% DV

Smokve su posebno bogate bakrom i vitaminom B6.

Bakar je esencijalni mineral koji učestvuje u brojnim telesnim procesima, uključujući metabolizam i proizvodnju energije, kao i u formiranju krvnih ćelija, vezivnih tkiva i neurotransmitera.

smokve
Foto: Unsplash/Dana Nestorova

Vitamin B6 je ključan za razgradnju proteina iz hrane i stvaranje novih proteina. Takođe ima važnu ulogu u zdravlju mozga.

Smokve u maslinovom ulju: Arapski recept za detoks

Postoji više načina da uključite smokve u svakodnevnu ishranu. Jedan od njih su smokve u maslinovom ulju za detoks.

Potopite suve smokve u teglu sa maslinovim uljem i ostavite ih da stoje 40 dana jer će za to vreme smokve da potpuno upiju ulje. Zatim svako jutro, na prazan stomak, pojedite po jednu smokvu. To pomaže varenju, ima protivupalna svojstva, može povećati nivo energije i ima druge koristi za srce.

Takođe, smokve možete konzumirati i na sledeće načine:

  • Sveže smokve: Niskokalorične su, idealne kao užina, a odlične su i kao dodatak salatama i kolačima. Mogu se koristiti i za pravljenje džemova, namaza ili sosova.
  • Suve smokve: Najčešće se koriste u poslasticama, za pečene kolače.
  • Listovi smokve: Često se koriste kao omotači za jela sa pirinčem, mesom ili drugim punjenjem – slično kao vinova loza.
  • Čaj od listova smokve: Pravi se od osušenih listova smokve. Možete ga napraviti sami ili kupiti gotove čajeve.

U smokvama možete uživati na razne načine, ali zbog velikog sadržaja šećera, suve smokve bi trebalo konzumirati umereno – ili ih koristiti povremeno kao prirodni lek za zatvor.

Da li dijabetičari smeju da jedu smokve

Sveže smokve sadrže prirodne šećere, što ih čini slatkom alternativom užinama sa dosta dodatih šećera.

Međutim, važno je napomenuti da suve smokve nemaju vodu koju imaju sveže, pa su manje po zapremini, ali sadržaj šećera i kalorija ostaje isti.

smokve
Foto: Unsplash/sheri silver

Na primer, 40 g sušenih smokava sadrži otprilike 100 kalorija i 20 g šećera, dok 40 g svežih smokava ima 30 kalorija i 6,5 g šećera.

Dakle, neka istraživanja ukazuju da smokve mogu igrati ulogu u kontroli šećera u krvi. Studija iz 2019. godine pokazala je da napici sa velikom koncentracijom ekstrakta smokve imaju niži glikemijski indeks (GI) u poređenju sa napicima bez smokve, što znači da ti napici mogu imati povoljniji efekat na nivo šećera u krvi.

Takođe, studija iz 2020. na gojaznim miševima otkrila je da ekstrakt smokve može poboljšati toleranciju na glukozu, osetljivost na insulin i nivo glukoze u krvi na prazan stomak. To se možda može pripisati velikom sadržaju abscisinske kiseline u smokvama.

Međutim, plod smokve – naročito suve smokve – sadrži puno šećera i može privremeno povećati nivo šećera u krvi. Ako imate teškoće sa regulacijom šećera, pazite koliko sušenih smokava jedete.

Smokve kao lek

Da li su smokve dobre za varenje

Smokve se odavno koriste kao prirodni lek za probleme sa varenjem i zdravlje creva.

Sadrže vlakna, koja mogu regulisati pražnjenje creva i ublažiti zatvor tako što omekšavaju stolicu. Vlakna takođe služe kao prebiotik – hrana za korisne bakterije u crevima.

Jedno istraživanje iz 2019. godine, sprovedeno na 150 osoba sa sindromom iritabilnog creva sa zatvorom (IBS-C), pokazalo je da su oni koji su konzumirali oko četiri suve smokve (45 g) dva puta dnevno imali značajno smanjenje simptoma – uključujući bol, nadutost i zatvor – u poređenju sa kontrolnom grupom, piše Health Line.

smokve
Foto: Unsplash/Svitlana

Da li su smokve dobre za srce

Smokve mogu da poboljšaju zdravlje krvnih sudova i smanje rizik od srčanih bolesti.

Prema jednoj reviziji iz 2023. godine, neka istraživanja na životinjama su pokazala da ekstrakt lista smokve može da poboljša krvni pritisak, ukupan holesterol, HDL (dobar) holesterol, nivo triglicerida.

Ko ne sme da jede smokve

Ipak, smokve mogu imati i neke potencijalne mane.

Na primer, pošto se ponekad koriste kao prirodni lek za zatvor, previše smokava može izazvati dijareju ili druge probleme sa varenjem.

smokve
Foto: Unsplash/Monika Grabkowska

Neki ljudi takođe mogu biti alergični na smokve. Studija iz 2010. godine pokazala je da oni koji su alergični na polen breze mogu biti u većem riziku da razviju i alergiju na smokve. Smokvino drvo sadrži prirodni lateks na koji su neki ljudi takođe alergični.

Kako osušiti smokve

Kako osušiti smokve u rerni

1. Zagrejte rernu: Podesite rernu na najnižu moguću temperaturu, idealno 60°C ili niže.

2. Operite i isecite: Operite smokve pod hladnom vodom, ocedite ih u cediljki i pažljivo ih osušite kuhinjskim ubrusom. Zatim presecite smokve po dužini, od peteljke do dna.

3. Stavite u rernu: Smokve rasporedite na pleh sa žičanom rešetkom. Vodite računa da se smokve ne dodiruju. Stavite pleh na srednju rešetku u rerni. Ostavite smokve da se suše osam sati, proveravajući ih povremeno tokom procesa.

4. Pravilno skladištite: Kada su smokve suve, izvadite ih iz rerne. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Suve smokve mogu da traju od šest do 12 meseci.

suve smokve
Foto: Unsplash*Linus Mimietz

Kako sušiti smokve na suncu

Sušenje smokava na suncu je tradicionalna i drevna metoda.

1. Operite i osušite: Isperite smokve pod hladnom tekućom vodom. Zatim ih pažljivo osušite papirnim ubrusom.

2. Presecite po dužini: Smokve prepolovite vertikalno, od peteljke do kraja ploda.

3. Poređajte na rešetku: Smokve rasporedite u jednom sloju, presečenom stranom nagore, na rešetku postavljenu na pleh obložen papirom za pečenje. Prekrijte smokve sa dva sloja papira za pečenje da ih zaštitite od insekata.

4. Izložite suncu: Stavite pleh sa smokvama napolje, na sunčano mesto. Tokom dana ih povremeno okrenite kako bi se ravnomerno sušile. Unosite smokve unutra kad sunce zađe, i ponovo ih iznesite kad se jutarnja rosa povuče. Vreme sušenja zavisi od klime, a ceo proces može trajati od dva do sedam dana.

5. Pravilno skladištenje: Osušene smokve čuvajte u hermetički zatvorenim kesama ili teglama. Nakon što ih stavite u posudu, zatvorite je i čuvajte na sobnoj temperaturi, u frižideru ili zamrzivaču – u zavisnosti od uslova okoline.

Da li su smokve dobre za kožu

Mnogi smokve hvale kao prirodno sredstvo za lepu kožu lica.

Zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina, antioksidanata i drugih blagotvornih jedinjenja, mogu pomoći kod bolje hidratacije kože pošto su dobar izvor vode i prirodnih šećera, koji pomažu da koža ostane hidrirana i vlažna.

Dobre su i kod zaštite od oštećenja izazvanih suncem jer antioksidansi u smokvama, uključujući vitamine A i C, pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima usled izlaganja suncu i zagađenju iz okoline.

Takođe, mogu da pomognu da se smanji upala jer sadrže antiinflamatorna jedinjenja koja mogu pomoći da umire iritiranu kožu.

Osim toga, enzimi prisutni u smokvama podstiču blago eksfoliranje kože, čime se pospešuje rast novih, zdravih ćelija i potencijalno smanjuje pojava akni i neujednačenog tena.

Uz to, smokve mogu da utiču da ten postane svetliji jer vitamin C u smokvama može doprineti posvetljavanju tena i poboljšanju proizvodnje kolagena, što utiče na mlađi i svežiji izgled kože.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram