Koliko kalorija možemo da uštedimo uz niskokalorijske zaslađivače?

Foto: Promo

Kako sve utiče na kontrolu kilaže?

Niskokalorijski zaslađivači se često koriste kao sredstvo koje pomaže u smanjenju ukupnog unosa energije iz ishrane, naročito kalorija iz šećera. Na taj način pomažu u kontroli telesne težine. Ljudi se odlučuju za ovu opciju, kako bi i dalje uživali u slatkim namirnicama sa manje ili apsolutno bez kalorija, a da pritom i dalje prate svoju kilažu.

Zamenom hrane i pića koji su zaslađeni običnim belim šećerom, njihovim alternativama koje sadrže niskokalorijske zaslađivače, smanjujemo energetsku vrednost ovih namirnica. To znači da na taj način možemo „uštedeti“ i unos kalorija.

Dodavanjem niskokalorijskih zaslađivača umesto običnog, belog šećera u vaše omiljene napitke, kafu ili čaj, možete „uštedeti“ otprilike 16 do 20 kalorija, odnosno oko 5 g šećera za svaku kašičicu dodatog šećera.

Ljubitelji gaziranih pića na putu ka ostvarenju njihove željene kilaže, prelaskom na dijetalna bezalkoholna pića, koja sadrže niskokalorijske zaslađivače, sa verzije zaslađene belim šećerom, „uštedeće“ oko 100 kalorija po čaši (oko 250ml) i približno 25 g šećera.

Odabirom nemasnog voćnog jogurta koji sadrži niskokalorijske zaslađivače, umesto verzije zaslađene belim šećerom, smanjićete unos za oko 50 kalorija i 10 g šećera po porciji (200 g).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram