Koliko često treba menjati četkicu za zube

Koliko često treba menjati četkicu za zube, Foto: Gajus / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko zapravo često treba menjati četkicu za zube kako ne bismo ugrozili oralno zdravlje?

Redovno i pravilno pranje zuba garancija je njihovog zdravlja. Međutim, ako četkica koju koristite iz bilo kog razloga nije adekvatna to može da umanji “rezultate” pranja. Stomatolozi kažu da zube treba prati minimum dve minute i posle svakog obroka. Pranjem zuba uklanjamo ostatke hrane, bakterije, kamenac… i sve ono što dovodi do karijesa, kvarenja zuba i ostalih oralnih problema.

Koliko često treba menjati četkicu za zube?

Prvo, trebalo bi da obratite pažnju na vlakna (dlačice) četkice za zube. Ako više nisu tako krute ili su promenile boju – to vam govori da treba da je zamenite. Ako primetite da se među vlaknima nakuplja pasta za zube i to je znak da je njen rok istekao, te da se veliki broj bakterija nalazi na vašoj četkici.

Takođe, ako vlakna ispadaju i troše se – četkicu bacite u smeće. I proizvođači četkica za zube i stomatolozi su saglasni da bismo četkicu za zube trebali menjati svaka tri do četiri (maksimalno) meseca.

Ako je četkica promenila boju i oblik i vlakna više nisu toliko kruta – onda je “sav trud uzalud” jer takva četkica više nije efikasna i ne može dobro da očisti zube. Zabluda je i da će zubi biti bolje oprani ako trljamo zube jače i duže. Velika greška. To samo može oštetiti gleđ i izazvati iritaciju desni, piše Ljepota&Zdravlje.

***

Bonus video: Strah od zubara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram