Recept za kolač od bundeve i oraha sa glazurom od krem sira sa glazurom inspirisanom čizkejkom.
Kolač od bundeve i oraha pekana sa glazurom od krem sira je savršena jesenja poslastica. Ne samo da sadrži sezonske sastojke poput oraha i bundeve, već je začinjen i aromatičnim začinima poput cimeta, muškatnog oraščića i karanfilića koji nas asociraju na hladnije doba godine.
Pire od bundeve je važan sastojak za pripremu ovog kolača. Možete je napraviti sami tako što ćete bundevu ispeći u rerni i viljuškom pretvoriti u pire, a možete ići prečicom i koristiti gotov proizvod iz tegle (ili konzerve) koji se prodaje u prodavnicama zdrave hrane.
Sastojke za kolač pomešajte i sipajte u pravougaoni pleh, a posle termičke obrade i obaveznog hlađenja ukrasite glazurom inspirisanom čizkejkom.
Sastojci:
Za kolač:
425 g pirea od bundeve
300 ml biljnog ulja
240 g brašna
225 g oraha
150 g belog šećera
150 g smeđeg šećera
4 velika jaja
1,5 kašičice sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
½ kašičice mlevenog đumbira
½ kašičice mlevenog karanfilića
¼ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
prstohvat soli
Sastojci za glazuru:
225 g krem sira
130 g šećera u prahu
115 g putera na sobnoj temperaturi
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
U blenderu izmešajte pire od bundeve, jaja, beli i smeđi šećer i biljno ulje. Mešajte dok se sastojci ne sjedine.
U posebnoj posudi pomešajte prosijano brašno, so, sodu bikarbonu, mleveni cimet, đumbir, karanfilić i muškatni oraščić.
Dodajte brašno i začine u blender i nastavite da mešate dok se sastojci ne sjedine.
U smesu dodajte polovinu oraha koje ste prethodno iseckali na manje komade.
Dobijenu smesu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 do 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen pre nego što ga izvadite iz rerne, navodi Punkufer.
Pustite da se kolač potpuno ohladi.
U blenderu pomešajte puter sobne temperature, šećer u prahu, krem sir i ekstrakt vanile u glatku smesu.
Kolač premažite glazurom i ukrasite preostalim orasima. Uživajte!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: