Ko je Vasa iz Vasine torte: Omiljena poslastica krije nežnu porodičnu priču

Podeli:
Foto: Shutterstock

Vasinu tortu vole generacije u našoj zemlji, ali malo ko zna da se iza imena u njenom nazivu krije dirljiva porodična priča.

Ako ste se ikada zapitali da li je zaista postojao Vasa iz čuvene torte, priča kaže da – jeste. Ova čuvena domaća poslastica nastala je navodno daleke 1908. godine u Paraćinu.

Priča kaže da je u tom gradu živeo Vasa Čokrljan koji je imao suprugu Jelenu. Ona je bila krhkog zdravlja, a kada je ostala trduna, doktor je kazao da bi porođaj mogao da bude poguban po majku i dete.

Vasu to nije obeshrabrilo, već je počeo da traga za najboljim stručnjacima. Tako je stgao do Beča gde je našao vrhunske lekare. Oni su pomogli Jeleni da rodi zdravog dečaka.

Kada su se vratili u Paraćin, Vasu i Jelenu je njena majka, Vasina tašta, dočekala bogatom trpezom, a napravila je i posebnu tortu koju je nazvala Vasina u čast svog zeta.

Priča o tome je polako zaživela, a recept je vremenom postao ponos grada, a potom i šire.

Recept za Vasinu tortu

vasina torta
Vasina torta Foto: Vladislav Mitić

Potrebno:

Kora:

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika mlevenih oraha

2 kašike brašna

Fil:

300 g mlevenih oraha

oko 50 ml vrelog mleka

150 g šećera u prahu

1 kora i sok od pomorandže

5 štangli crne čokolade

200 g putera

4 žumanceta

4 kašike šećera

Šne:

15 kašika šećera

1 šolja vode

4 belanceta

Priprema:

Kora: Mikserom umutite belanaca, pa pred kraj postepeno dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje. Ubacite žumanca, jedno po jedno, i sjedinite. Zatim dodajte brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešajte vodeći računa da što manje splasne.

Obložite kalup za tortu prečnika 26 cm papirom za pečenje, sipajte smesu za koru i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 C 15 do 20 minuta. Ostavite da se kora ohladi, a zatim na nju nanesite sok od jedne pomorandže.

Fil: Orahe poparite sa malo vrelog mleka. Pošećerite šećerom u prahu po ukusu, a zatim dodajte puter i sve dobro sjedinite. Ubacite i rastopljenu čokoladu i struganu koru i sok pomorandže.

Zasebno penasto umutite žumanca sa šećerom, pa izmešajte sa smesom od oraha. Tim nadevom filujte koru, pišu na sajtu recepti.com.

Šne: Ušpinujte šećer sa vodom, a zatim postepeno dodajte u prethodno umućena belanaca, uz neprekidno mešanje dok se smesa ne ohladi.

Na kraju šne nanesite preko fila.

Savet plus: za poseban ukus prvo napravite koru, pa je ostavite da odstoji dva dana. Zatim napravite fil koji treba da odstoji jedan dan, a kada se sve sjedini, tortu ostavite još jedan dan u frižideru pre služenja.

Za savršeno parče torte – pre sečenja tortu ostavite na sobnoj temperaturi 15 do 30 minuta. Nož provucite kroz vrelu vodu, obrišite ga i vertikalno zabodite u centar torte. Lagano vucite nož ka vama vertikalno, pa kada dođete skoro do kraja, oborite ga, pišu na sajtu foodforthought.

BONUS VIDEO: Najskuplji med na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram