Kaša koja čisti debelo crevo, a pravi se od jednog jeftinog sastojka

laneno seme
Lan Foto: Shutterstock

Za probleme sa sporim metabolizmom kao efikasno sredstvo pokazala se kaša od samo jednog sastojka.

Spor metabolizam, problem sa varenjem hrane i neredovan odlazak u toalet je nešto što mnoge muči. Za takve probleme nutricionisti predlažu da se umesto večere svako veče pojede lan koji prethodno treba potopiti u malo vode.

Kašičicu lana (celo zrno) treba potopiti u malo vode. Uveče treba pojesti lan i popiti vodu u kojoj je stajao. Poenata je da svako zrno lana skrckate zubima. Iskustva kažu da su promene vidljive već narednog jutra i da odlazak u toalet postaje redovan.

Šta sve sadrži seme lana

Vlakna, omega 3 masne kiseline, vitamin E, vitamin D, magnezijum, selen i cink su značajne komponente lanenog semena, ali su za njegovu delotvornost najbitniji lignini kao njegovi glavni sastojci.

Lignini predstavljaju fitoestrogene koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora, piše Stil.

Vlakna u sastav lanenog semena ulaze kao rastvorljiva i nerastvorljiva, blagotvorna su za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola.

Omega 3 masne kiseline su takođe jako bitne komponente lanenog semena jer sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.

Redovno konzumiranje lanenog semena je pogodno kod osoba koje se bave sportskim aktivnostima jer se njegovim konzumiranjem smanjuje upala mišića. Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, laneno seme reguliše crevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma i poboljšavajući probavu.

Laneno seme može da se nađe za 50 dinara, pa naviše za pakovanje od 100 grama.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram