Karpati: Osvežavajuć kolač kom je nemoguće odoleti

Podeli:
Foto: Dzinnik Darius / Panthermedia / Profimedia

Ako ste u potrazi za poslasticom u kojoj ćete uživati u letnjim danima, razmislite o karpati kolaču, koji će se posebno svideti onima koji vole voćne poslastice.

Ako pitate Natašu Pralicu, koja je podelila ovaj recept, leto je idealno godišnje doba za karpati kolač jer imamo više vrsta svežeg voća za izbor. Naravno, uvek možete koristiti i ono zamrznuto, piše zadovoljna.hr.

Kako god, rezultat će biti osvežavajući i ukusan kolač (koji izgledom podseća na planine prekrivene snegom) u kojem će uživati svi vaši ukućani, a sada evo i recepta.

POGLEDAJTE JOŠ:

FIL:

– 1 l mleka
– 200 g šećera
– 2 pudinga od vanile
– 250 g margarina ili maslaca

TESTO:

– 300 ml vode
– 200 g masti
– prstohvat soli
– 200 g brašna
– 5 jaja

OSTALO:

– 450-500 g voća po želji
– 500 ml šlaga
– šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA

PUDING FIL:

1. Puding i šećer pomešajte s malo mleka.

2. Ostatak mleka stavite da se kuva.

3. Kada mleko provri, sklonite ga sa strane i umešajte pripremljeni puding.

4. Vratite puding da se kuva.

5. Gotov puding prebacite u drugu posudu i pokrijte ga prozirnom folijom.

6. Ostavite da se ohladi.

7. Nakon što se smesa ohladila, uklonite foliju i umutite je mikserom.

8. Dodajte narezan margarin ili maslac sobne temperature.

9. Fil dobro izmiksajte.

KARPATI TESTO:

1. Ovaj deo možete napraviti dok se fil hladi.

2. U lonac dodajte mast, vodu i prstohvat soli.

3. Stavite da se kuva dok ne provri i mast se istopi.

4. Čim sklonite sa strane, dodajte brašno i sve pomešajte.

5. Ostavite da se ohladi.

6. Miksajte dodajući jedno po jedno jaje.

7. Na pleh stavite malo ulja i postavite masni papir.

8. Pola pripremljenog testa rasporedite po masnom papiru.

9. Stavite u zagrejanu pećnicu na 200 stepeni oko 20 minuta.

10. Testo će dobiti lepu boju.

11. Izvadite testo iz pleha i ostavite da se ohladi.

12. Ponovite postupak s drugim testom.

13. Oba testa ohladite.

SLAGANJE KOLAČA:

1. U plehu u kojem ste pekli kore možete započeti slaganje kolača. Bilo bi dobro da je pleh dublji, iako se može slagati i u plićem

2. Postavite jednu koru.

3. Premažite filom.

4. Rasporedite voće. Ako je zamrznuto, možete rasporediti i smrznuto.

5. Premažite šlag koji ste prethodno napravili.

6. Postavite drugo testo.

7. Kolač stavite u frižider da prenoći.

8. Pre služenja kolač pospite šećerom u prahu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram