Karnivor dijeta je zaludela svet, ali nemojte da je probate

Fitnes i ishrana 19. jun 202007:12 > 17. maj 2021 11:59
Karnivor dijeta
Foto: Oleksandr Grybanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Karnivor dijeta (u bukvalnom prevodu "mesožderska") ima jednostavno pravilo: jedete samo meso, a za kratko vreme gubite veliki broj kilograma. Zato je postala jedan od glavnih trendova u svetu, ali nutricionisti na nju stavljaju crveni znak upozorenja.

Prema nekim rezultatima, karnivor dijetom možete izgubiti i do neverovatnih 14 kilograma za dve nedelje, a zagovornici ovog tipa ishrane kao njene prednosti ističu jednostavnost i efikasnost ne samo na gubljenje kilaže, već i na poboljšanje rada digestivnog trakta, bolju koncentraciju, pozitivan uticaj na upalne procese, pa čak i bolji libido. Međutim, dijeta uopšte nije tako laka ni bezazlena kao što bi ljubiteljima mesa mogla da zazvuči. Zapravo, u pitanju je jedna od najkontroverznijih i najrestriktivnijih dijeta ikada, koju vam nijedan lekar neće preporučiti.

Mesožderska dijeta nastala je na verovanju da su naši preci uglavnom jeli meso i ribu, a da je za današnju visoku stopu hroničnih bolesti kriva ishrana bogata ugljenim hidratima. Međutim, za razliku od drugih popularnih dijeta koje se baziraju na unošenju proteina, kao što su keto ili paleo dijeta, karnivor dijeta potpuno isključuje ugljenohidrate.

To je dijeta u kojoj se konzumiraju isključivo namirnice životinjskog porekla, voće i povrće se potpuno ukidaju, a čak ni začini nisu preporučljivi.

Pročitajte još:

Dozvoljene namirnice su crveno meso, piletina, riba, jaja, puter i mast, so i biber… I voda. Dozvoljeni su i mlečni proizvodi, ali u malim količinama (mleko, jogurt, pavlaka, sir).

Zabranjene namirnice su povrće, mahunarke, voće, žitarice, semenke, testenine… Zapravo, sve što biste jeli, a nije životinjskog porekla.

Nisu dozvoljene ni kafa i biljni čajevi, kao ni suplementi, jer se po zagovornicima ove dijete kad pređemo skroz na meso i skroz izbacimo ugljene hidrate, naša potreba za određenim nutrijentima smanjuje, a meso pokriva sve potrebe našeg organizma.

Nema posebnih smernica u vezi sa unosom kalorija, veličinama porcija ili brojem obroka koje treba pojesti na dnevnom nivou.

Dnevni meni

Na sajtu Everyday Health ponuđen je primer kako izgledaju tri obroka na karnivor dijeti.

Doručak: tri jajeta pržena na puteru, šunka i sir.

Ručak: pečeni biftek.

Večera: hamburger sa slaninom.

Dakle, nema hleba ni testenina, priloga ni salata. Nema grickalica između obroka. Nema voćnih sokova. Samo meso i eventualno druge namirnice životinjskog porekla. Možete li samo tako da se hranite?

Problemi s mesožderima

Ne morate da budete ni lekar ni nutricionista da biste uočili koliko je ova dijeta problematična za zdravlje. Prvo, s obzirom da se konzumiraju isključivo namirnice životinjskog porekla, može da vodi problemima s holesterolom i poveća rizik od srčanih oboljenja, navodi Healthline. Takođe, Štaviše, pošto neke mesne prerađevine  sadrže velike količine natrijuma, može dovesti do prekomernog unosa natrijuma, što se povezuje sa povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska, bubrežnih bolesti i pa čak i određenih vrsta karcinoma.

Pročitajte još:

Dalje, karnivor dijeta potpuno izbacuje gomilu hranljivih namirnica, poput voća, povrća, mahunarki i integralnih žitarica, koje sadrže vitamine i minerale neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Izbacuje vlakna, koja su osnova svake druge dijete jer olakšavaju varenje, a nalaze se samo u biljkama.

U svemu tome stručnjaci upozoravaju da bi mogla da bude ozbiljno opasna po zdravlje, posebno za ljude s nekim hroničnim bolestima ili posebnim potrebama za hranljivim materijama (deca, trudnice).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram