Originalni recept za kroasane od kog bi se postideli i francuski kuvari

Kroasan
Foto: Shutterstock

Francuski kroasani su omiljena poslastica poznata po svojoj hrskavoj spoljašnjosti i mekoj unutrašnjosti.

Ovaj recept će vas provesti kroz svaki korak pripreme savršenih kroasana kod kuće.

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna

10 g soli

40 g šećera

10 g suvog kvasca

300 ml mleka (mlakog)

30 g neslanog putera (otopljenog)

250 g neslanog putera (na sobnoj temperaturi)

Za premazivanje:

1 jaje

Priprema testa:

U velikoj posudi, pomešajte brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dodajte mlako mleko i otopljeni puter. Mešajte sve sastojke dok ne dobijete homogeno testo. Testo prebacite na radnu površinu i mesite 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.

Prva fermentacija:

Oblikujte testo u kuglu, stavite ga u blago nauljenu posudu, prekrijte krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko 1 sat, ili dok ne udvostruči svoj volumen.

Dok se testo odmara, pripremite puter. Stavite puter između dva komada papira za pečenje i oblikujte ga u pravougaonik (oko 1 cm debljine).

Stavite ga u frižider da se stegne.

Razvijanje testa:

Kada se testo prvi put odmori, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu.

Oklagijom razvijte testo u pravougaonik dimenzija oko 40 x 20 cm. Pokušajte da ga zadržite u obliku pravougaonika, a ne da se previše širi.

Na sredinu tog pravougaonika stavite pripremljeni puter (on bi trebalo da bude oblikovan u pravougaonik debljine oko 1 cm).

Preklopite gornji deo testa prema dole, tako da pokrije puter. Zatim preklopite donji deo prema gore, tako da sve bude zatvoreno, kao da zatvarate knjigu.

Sada bi trebalo da imate pravougaonik sa puterom unutar njega.

Umotajte testo u plastičnu foliju i stavite ga u frižider na 30 minuta.

Kada se testo ohladi, izvadite ga i ponovite proces oklagijanja i preklapanja još dva puta. Svaki put oklagijajte u pravougaonik, preklopite u trećine i stavite u frižider da se odmori.

Zašto se testo preklapa više puta

Ovaj proces razvijanja i preklapanja je ključan za stvaranje slojeva u kroasanima. Svaki put kada preklopite testo, formirate slojeve putera i testa koji će se tokom pečenja razviti u hrskave i vazdušaste kroasane.

Oblikovanje kroasana:

Kada završite sa preklapanjem, razvaljajte testo u pravougaonik debljine 0.5 cm.

Isecite ga na trouglove.

Svaki trougao uvijajte od baze prema vrhu kako biste formirali kroasan.

Druga fermentacija

Stavite kroasane na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da fermentiraju još 1-2 sata, dok se ne udvostruče.

Zagrejte rernu na 200°C.

Premažite kroasane umućenim jajetom.

Pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Pustite da se kroasani malo ohlade pre nego što ih poslužite. Uživajte u svom domaćem francuskom kroasanu!

Sada kada znate kako napraviti francuske kroasane, možete impresionirati svoje prijatelje i porodicu savršenim doručkom ili užinom. Ovaj recept će vas odvesti na putovanje kroz autentične ukuse Francuske.