Jedan lonac za celu nedelju.
Sos bolonjeze dušu je dao za ručak „na brzaka“, ali sama priprema tog kultnog umaka zahteva malo više vremena. Ali kad ga imate spremnog u velikom loncu, ostatak pripreme ovih jela traži tek desetak minuta.
Pasta
Najosnovniji način da bolonjeze sos jedete je u kombinaciji s testeninom. Dodatno ćete pojačati ukus ako na toplo jelo narendate malo parmezana.
Punjene paprike
Skuvajte krompir i kad se ohladi, narežite ga na kockice i pomešajte s bolonjeze sosom. Očistite paprike pa ih napunite ovim umakom i stavite na nauljeni pleh za pečenje i ispecite. Poslužite ih s kiselom pavlakom i zelenom salatom.
Tortilje ili palačinke
Sos pomešajte s kuvanim crvenim pasuljem i kukuruzom i dodajte čilija prema ukusu. Tortilje zapecite na tiganju pa ih napunite smesom. Zamotajte ih, pospite narendanim sirom i kratko pecite dok se sir ne otopi. Kao nadev za tortilje u kombinaciji sa sosom bolonjeze možete iskoristiti i dinstane šampinjone, a umesto tortilja poslužiće i palačinke, piše Pun kufer.
Lađe od patlidžana
Patlidžane prepolovite pa ih izdubite i unutrašnjost narežite na kockice. Posolite i pričekajte da puste vodu. Kockice patlidžana popržite na tiganju pa pomešajte s bolonjeze sosom. Napunite lađe mesom, prelijte smesom od jaja i pavlake pa pospite rendanim sirom i zapecite.
Zdrava musaka
Tikvice narezane na kolutove odlično glume krompir i bez puno muke sa bolonjeze sosom pretvaraju se u sočnu musaku. Ovo je odlična verzija ukoliko pazite na kilograme. Složenac ćete pre pečenja u rerni zaliti smesom od dva belanca i malo kisele vode.
Lazanje iz tiganja
Listove za lazanje razlomite i blanširajte pa ih stavite u tiganj s umakom bolognese. Poklopite i pustite da se sve kuvaju u umaku na umerenoj vatri oko 15 minuta. Umešajte u sve to rikotu, na vrh složite kuglice mlade mocarele pa poklopite i ostavite na vatri dok se sir ne rastopi. Umesto listova za lazanje mogu da posluže i iskidani mlinci.
Chilli con carne
Kaubojski pasulj je varijacija na temu meksičkog chilli con carnea. Pomešajte kuvani crveni pasulj s mlevenim mesom i ostavite neka se krčka u tiganju. Ljuti feferon pažljivo očistite od koštica i sitno naseckajte pa ubacite u sps. Kad tečnost ispari, jelo je spremno za posluživanje.
A evo ga i recept za bolonjeze sos oko kojeg su se Italijani dogovorili da bude zvanični.
Sastojci:
300 g mlevene junetine
300 g pasiranog paradajza
150 g slanine
50 g šargarepe
50 g stabljike celera
50 g luka
½ čaše belog suvog vina
½ čaše punomasnog mleka
3 kašičice maslinovog ulja ili 50 g maslaca
so i biber prema ukusu
mesni bujon po potrebi
Priprema:
Slaninu narežite na sitnije kockice pa je popržite „na suvo“ u dobro zagrejanoj široj posudi. Dodajte maslinovo ulje ili maslac, sitno seckanu šargarepu, celer i luk pa sve lagano prodinstajte na srednje jakoj vatri. Dodajte mlevenu junetinu pa je dobro propržite uz stalno mešanje kako biste meso dobro usitnili i razbili veće grudvice. Napomena: neke škole zagovaraju da se meso proprži u zasebnoj posudi pa tek onda spoji sa lukom, šargarepom i celerom, možete probati i tako. Potom dodajte vino, lagano promešajte, pustite da ispari alkohol pa nakon 5 minuta dodajte pasirani paradajz. Sve dobro izmešajte, poklopite posudu, smanjite vatru pa kuvajte dva sata uz povremeno zalivanje mesnim bujonom (po potrebi). Na samom kraju kuvanja dodajte mleko, posolite i pobiberite, promešajte i poslužite uz taljatele i pospite rendanim parmezanom ili napravite lasagne al forno (lazanje zapečene u rerni).
BONUS VIDEO: KELERABA
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: