Kako da lako oljuštite pečene paprike: Ovaj trik sa čačkalicom je tajna najboljih domaćica

Foto: Shutterstock

Počeli ste da pravite zimnicu i planirate da spremate ajvar, ali strepite od trenutka kada ćete morati da ogulite pečene paprike? Ne brinite, donosimo nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete to uraditi brzo i lako.

Bez obzira na to da li su vam potrebne pečene paprike za ajvar ili jednostavno želite da uživate u salati od pečenih paprika, njihovo guljenje svakako otežava pripremu.

Zato je hrvatska redakcija Zadovoljne odlučila da na jednom mestu sakupimo pet trikova koji će vam pomoći u tome.

Ljuštenje paprika čačkalicom

Ponekad je kožici paprike potrebno vrlo malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža, u želji da je što pre skinemo, obično uništavamo meso paprike. U ovoj situaciji najbolja pomoć je čačkalica koja je dovoljno jaka da obavi posao, ali dovoljno tanka i mala. Pažljivo uvucite čačkalicu pod kožu i lagano povucite prema krajevima paprike i na kraju prstima odvojite oslobođenu kožicu.

Trik sa aluminijumskom folijom za lako ljuštenje

Možete ga koristiti ako pripremite paprike tako što ćete ih ispeći u rerni nakon što su očišćene i isečene. Pre pečenja, vrh posude ili pleha dobro prekrijte aluminijumskom folijom. Čvrsto stisnite ivice tako da vazduh ne može da uđe u posudu. Kad su paprike gotove, ne vadite ih iz posude i ne skidajte foliju, već vruće paprike ostavite poklopljene 20 minuta. Para koju ste „zarobili“ ispod folije odvojiće kožicu od mesa paprike i lakše će se oljuštiti.

Prekrijte paprike činijom

Ako pečete paprike u rerni, a slučajno nemate foliju, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo gurnite na jednu „gomilu“, prekrijte većom činijom i ostavite da se ohlade. Dobićete isti efekat pare kao kada koristite aluminijumsku foliju sa istim rezultatom.

Umotajte paprike u kuhinjski papirni ubrus

Pečene paprike
Foto: Shutterstock

Paprike možete ispeći cele, na tradicionalnom roštilju ili na plinskom šporetu. Trik Marte Stjuart pomaže u guljenju celih pečenih paprika. Ljutu papričicu odmah po pečenju umotajte u kuhinjski papirni peškir i ostavite da se u njoj ohladi. Nakon hlađenja, samo nežno povucite kožu sa paprike papirom. Nemojte koristiti drugi papir, kao što je toalet papir, jer nije dovoljno čvrst, para koja se stvara tokom hlađenja će ga jako pokvasiti, a onda biste uskoro mogli da vidite ostatke papira na vašim paprikama.

Trik za ljuštenje paprika sa papirnom kesom

Ako nemate papirne ubruse kada pečete kod kuće, snažna papirna kesa će poslužiti, na primer, veća kesa iz pekare. Metoda je ista – vruće paprike stavite u kesu, koju dobro zatvorite i ostavite da se paprike u njoj ohlade, pa kesom nežno odvojite kožicu od mesa.

SAVET PLUS: Prilikom kupovine paprike birajte deblje sa više mesa. Takve „mesnate“ paprike lakše se gule nakon pečenja.

A ako vas na kraju dana ipak mrzi da ih ljuštite, jednostavno se odlučite za ajvar od barenih paprika. Na našem sajtu možete pronaći odlične recepte.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram