Kad jednom isprobate recept za svinjsku bajaderu više nikad nećete naručivati pečenje iz pečenjare

Foto: Shutterstock

Ispod hrskavo pečene korice čeka vas slasno i mekano meso koje se topi u ustima.

Hrskavo carsko meso, svinjska potplećka ili bajadera ne traži komplikovanu pripremu, a uz omiljenu salatu ili prilog brzo ćete imati spreman ručak.

Ovo je odličan izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.

Sastojci za bajadere:

1 kg svinjske potplećke (praseći stomak bez kostiju, trbušina)

so

Marinada:

1 dl soja sosa

2 kašičice senfa

1 kašika smeđeg šećera

1/2 kašičice belog luka u prahu

1/2 kašičice đumbira u prahu

Priprema:

Meso operite i prosušite ubrusom pa zasecite kožu i masnoću ispod nje. Posolite ga i ostavite dva sata u frižideru. Desetak minuta pre pečenja izvadite meso iz frižidera.

Sastojke za marinadu pomešajte pa premažite meso. Zagrejte rernu na 180 °C. Meso položite na rešetku rerne, a ispod nje stavite pleh za pečenje s malo vode kako bi se unutra skupljali sokovi od pečenja pa pecite jedan sat.

Meso ponovno premažite marinadom pa pojačajte temperaturu na 200 °C i pecite još desetak minuta do pola sata. Preostaloj marinadi dodajte neku kašiku soka od pečenja i malo vode pa zagrejte i poslužite uz meso, piše Pun kufer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram