
Iako se o jajima već dugo raspravlja zbog njihove moguće veze sa povećanim holesterolom, američka Uprava za hranu i lekove je nedavno prekinula debatu razotkrivanjem mitova oko ove namirnice.
Američka savezna agencija koja reguliše prehrambene proizvode, a deo je tamošnjeg Ministarstva zdravlja, prepoznala je jaja kao zdravu hranu, pored drugih namirnica za koje se već znalo da su dobre za organizamim poput oraha, semenki i maslinovog ulja. Činjenica je da je i pre nego što je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) dala zeleno svetlo, većina nutricionista je već veličala prednosti jaja. Farmaceutkinja Botikara Garsija je to objasnila u svojoj knjizi „Tu cerebro tiene hambre“.

„Jaja obezbeđuju veoma kvalitetne proteine, nisu skupa i mogu se spremati na mnogo načina (prednost je i što su ukusna). Zaboravite stari mit da ne treba jesti više od tri jaja nedeljno. Ako se konzumiraju na pravi način – a ne uz hranu poput slanine – nema problema da ih konzumirate čak ni na dnevnoj bazi.“

Ispostavilo se da su jaja savršena za večeru, a to je za mnoge od nas obrok koji predstavlja izazov zbog nedostatka vremena i snage da se skuva nešto zdravo.
Zašto nam jaja pomažu da održimo težinu i bolje spavamo

Jaja su jedna od najhranljivijih namirnica i obezbeđuju između 10 i 20% preporučene dnevne količine vitamina A, D, E i K. Takođe su alternativa koju treba uzeti u obzir kada želite da izbegnete gojenje. Jaja su niskokalorična (obično oko 80 kalorija svako), ali imaju prednost što su prirodni protein visoke vrednosti (obično oko 6 grama u svakom) i veoma zasitna.
Nutricionistkinja Leticija Karera objašnjava da je konzumacija proteina odlična opcija za mršavljenje jer je telu potrebno mnogo energije da ga metabolizuje. Proteini su u stvari neophodni za formiranje novih tkiva, a upravo noću naše telo ulazi u režim oporavka i koristi ih, a da se oni ne akumuliraju u obliku masti, što se može desiti sa drugim makronutrijentima. Osim toga, pomažu vam da bolje spavate zahvaljujući svom zasitnom efektu i sadržaju triptofana i vitamina B koji regulišu nervni sistem.
Sa kojom drugom hranom se jaja mogu jesti za večeru

S obzirom na to da se radi o masnoj i proteinskoj hrani, idealno je jaja kombinovati a povrćem, a po želji i sa izvorom ugljenih hidrata kao što su testenina od integralnog brašna ili mahunarke. Takođe se mogu kombinovati sa drugim izvorima proteina i masti, kao što su tofu ili avokado.
Leticija Karera preporučuje da, ako možete, izaberete kvalitetna jaja – organska koja su uvek označena brojevima koji počinju sa 0 ili 1, što označava: jaja od kokošaka uzgojenih organskim metodama i jaja od kokošaka uzgojenih na otvorenom.
Pogedajte i recept za kajganu sa spanaćem koju kardiolog Majkl Tvajman jede za doručak da bi imao dobar krvi pritisak.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: