Samo jedan sladak krompir daje vašem organizmu 200% vitamina koji održava oči i kožu zdravim

Foto:shutterstock

Batati su izuzetno hranljivi, bogati vitaminom A, vitaminom C i manganom.

Batati su odličan izvor vlakana, vitamina i minerala.

Jedna šolja (200 g) pečenog batata sa korom sadrži:

Kalorije: 180

Ugljeni hidrati: 41 g

Proteini: 4 g

Masti: 0,3 g

Vlakna: 6,6 g

Vitamin A: 213% dnevne vrednosti (DV)

Vitamin C: 44% DV

Mangan: 43% DV

Bakar: 36% DV

Pantotenska kiselina: 35% DV

Vitamin B6: 34% DV

Kalijum: 20% DV

Niacin: 19% DV

Pored toga, batati – posebno narandžasti i ljubičasti – bogati su antioksidansima koji štite telo od slobodnih radikala.

Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti DNK i izazvati upale. Njihova oštećenja su povezana sa hroničnim bolestima poput raka, bolesti srca i starenja. Zato je ishrana bogata antioksidansima korisna za zdravlje.

Batat doprinosi zdravlju creva

Foto:shutterstock

Vlakna i antioksidansi iz batata korisni su za zdravlje creva.

Batati sadrže dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Ljudski organizam ne može da svari nijednu vrstu, pa vlakna ostaju u digestivnom traktu i pružaju brojne koristi za creva.

Ishrana bogata vlaknima (20–33 g dnevno) povezana je sa smanjenim rizikom od raka debelog creva i redovnijom probavom.

Antioksidansi iz batata takođe mogu doprineti zdravlju creva. Istraživanja u laboratorijskim uslovima pokazala su da antioksidansi iz ljubičastih batata podstiču rast korisnih bakterija u crevima, uključujući vrste Bifidobacterium i Lactobacillus.

Dobri su i za vid

Batati su izuzetno bogati beta karotenom.

Jedna šolja (200 g) pečenog narandžastog batata s korom sadrži više nego duplo od preporučenog dnevnog unosa beta karotena za prosečnu odraslu osobu.

Beta karoten se u organizmu pretvara u vitamin A, koji je ključan za formiranje receptora za svetlo u očima, piše Healthline.com.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram