
Batati su izuzetno hranljivi, bogati vitaminom A, vitaminom C i manganom.
Batati su odličan izvor vlakana, vitamina i minerala.
Jedna šolja (200 g) pečenog batata sa korom sadrži:
Kalorije: 180
Ugljeni hidrati: 41 g
Proteini: 4 g
Masti: 0,3 g
Vlakna: 6,6 g
Vitamin A: 213% dnevne vrednosti (DV)
Vitamin C: 44% DV
Mangan: 43% DV
Bakar: 36% DV
Pantotenska kiselina: 35% DV
Vitamin B6: 34% DV
Kalijum: 20% DV
Niacin: 19% DV
Pored toga, batati – posebno narandžasti i ljubičasti – bogati su antioksidansima koji štite telo od slobodnih radikala.
Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti DNK i izazvati upale. Njihova oštećenja su povezana sa hroničnim bolestima poput raka, bolesti srca i starenja. Zato je ishrana bogata antioksidansima korisna za zdravlje.
Batat doprinosi zdravlju creva

Vlakna i antioksidansi iz batata korisni su za zdravlje creva.
Batati sadrže dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva. Ljudski organizam ne može da svari nijednu vrstu, pa vlakna ostaju u digestivnom traktu i pružaju brojne koristi za creva.
Ishrana bogata vlaknima (20–33 g dnevno) povezana je sa smanjenim rizikom od raka debelog creva i redovnijom probavom.
Antioksidansi iz batata takođe mogu doprineti zdravlju creva. Istraživanja u laboratorijskim uslovima pokazala su da antioksidansi iz ljubičastih batata podstiču rast korisnih bakterija u crevima, uključujući vrste Bifidobacterium i Lactobacillus.
Dobri su i za vid
Batati su izuzetno bogati beta karotenom.
Jedna šolja (200 g) pečenog narandžastog batata s korom sadrži više nego duplo od preporučenog dnevnog unosa beta karotena za prosečnu odraslu osobu.
Beta karoten se u organizmu pretvara u vitamin A, koji je ključan za formiranje receptora za svetlo u očima, piše Healthline.com.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: