Jedan sastojak iz japanske kuhinje čini čuda u telu, a dostupan je u svim našim marketima

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Ako volite japansku kuhinju, verovatno ste upoznati s tom zelenom pastom koja ide uz suši i sašimi. Takođe ste verovatno naučili da je treba uzimati pomalo kako ne biste "zapalili" usta.

Wasabi, vrsta ljutkaste rotkve koja raste u divljini u Japanu, poseduje neverovatna svojstva. Ključni je element japanske kuhinje i konzumira se u jelima, ali i kao užina uz kikiriki ili pečeni grašak. Neki ga čak unose u obliku kapsula kao dodatak ishrani.

Šta je wasabi

Wasabi (ili japanski ren) je vrsta ljutkaste rotkve, poznata kao Wasabia japonica, biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Ova biljka prirodno raste u divljini Japana, uz obale reka u planinskim dolinama, a uzgaja se pretežno u prefekturi Šizuoka. Pored Japana, wasabi se uzgaja i u Rusiji, Kini, Koreji, Novom Zelandu, Evropi (posebno na Islandu, u Mađarskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji), zapadnoj Kanadi i pojedinim američkim državama, kao što su Oregon, Severna Karolina i Tenesi.

Foto: Shutterstock

Autentična pasta od wasabija dobija se finim rendanjem podzemnog dela stabljike biljke. Uzgajanje wasabija zahteva specifičan tip zemljišta, vode i klimatskih uslova, što otežava njegov uzgoj i čini ga skupocenim.

Autentični japanski wasabi

Zelena pasta koja se često nalazi uz suši u Evropi i SAD, kao i u mnogim japanskim supermarketima i restoranima, sadrži samo mali procenat Wasabia japonica. U najjeftinijim proizvodima sadržaj wasabija je 0%, dok u kvalitetnijim dostiže do 10%. Ove paste se uglavnom prave od evropskog rena, biljke iz iste porodice kao i rotkva, u kombinaciji s biljnim uljem, kukuruznim skrobom, senfom, aromama, začinima i zelenim bojama.

Potencijalne zdravstvene prednosti wasabija

Foto: Shutterstock

Prirodni sastojci wasabija, poput izotiocijanata (ITC) koji mu daju ljutkasti ukus, obezbeđuju mu niz izvanrednih svojstava:

Antibakterijsko dejstvo: Wasabi može smanjiti rizik od trovanja hranom izazvanog bakterijama poput stafilokoka i Escherichia coli, kao i zaštititi od infekcije Helicobacter pylori.

Anti-inflamatorno i antioksidativno dejstvo: Štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Podrška imunološkom sistemu: Jača imunitet, podstiče proizvodnju digestivnih enzima i olakšava varenje.

Podrška kognitivnim funkcijama: Japanska studija, koju prenosi Everyday Health, pokazala je da suplementi na bazi wasabija mogu poboljšati pamćenje kod starijih osoba i usporiti kognitivni pad.

Regulacija telesne mase: Preliminarna istraživanja na životinjama ukazala su da ekstrakt listova wasabija može ograničiti formiranje i nakupljanje masnih ćelija.

Prevencija osteoporoze i poboljšanje cirkulacije: Wasabi ima vazodilatatorski efekat i podstiče bolji protok krvi.

Antikancerogena svojstva: Studije su ukazale da ITC u korenu wasabija može pomoći u prevenciji određenih tipova raka.

Gde može da se kupi Wasabi

Avan i Tučak, 300 dinara

Foto: avanitucak.rs

Idea, 659 dinara

Foto: idea.rs

Ce Market, 270 dinara

Foto: cemarket.rs

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram