Ja sam iz Japana, iz mesta gde ljudi ubedljivo najduže žive. Bez ovih 8 namirnica im ne prolazi dan

Foto: Shutterstock

Mičiko Tomioka je sertifikovana nutricionistkinja i stručnjak za dugovečnost. Rođena je i odrasla u Nari u Japanu, a sada je podelila 8 namirnica koje ljudi iz njenog okruženja redovno koriste.

„Odrastajući u Nari u Japanu, bila sam okružena prirodnim lepotama, istorijskim mestima, dugom tradicijom i autentičnom, ukusnom hranom.

Kada sam se kao odrasla osoba preselila u Ameriku, mnogo sam se borila sa kulturom brze i prerađene hrane. Kao zaposlenog roditelja koji nikad nije imao dovoljno vremena, ovo me je posebno frustriralo. A kada sam postala nutricionistkinja, odlučila sam da svoj rad posvetim deljenju japanskih navika u ishrani.

Kad god se vratim kući, zapanji me živost starešina u mojoj zajednici. Njihove tajne dugovečnosti su da jedu sa razlogom i održavaju Ikigai, japanski koncept koji se prevodi kao pronalaženje svoje svrhe.

Evo osam namirnica koje uvek držim u svojoj kuhinji i jedem svakog dana da bih živela duži i srećniji život.

Mača

mača
Andrey Maslakov / Alamy / Alamy / Profimedia

Moja 99-godišnja tetka počinje svaki dan mačom, a isto tako i ja.

Ovaj čaj ima mnoge zdravstvene prednosti. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine, kao i antiinflamatorne polifenole. Ta prirodna jedinjenja su bogata antioksidansima, hranljivim materijama koje štite od oštećenja ćelija.

Još od srednje škole praktikujem čado, tradicionalnu japansku ceremoniju pripreme mača čaja. Svakog jutra sedim i meditiram uz šolju mače.

Fermentisana hrana

Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentisana sojina pasta, koja se često koristi u supi), natto (fermentisana soja) i nukazuke (fermentisano povrće ukiseljeno u pirinčanim mekinjama).

Dok sam odrastala, moj otac bi uvek donosio gomilu daikona (rotkvice) i sezonskog povrća od lokalnih farmera. Ja bih sortirala povrće, pomogla u kiseljenju i poslužila sa đumbirom.

Fermentisana hrana je takođe prepuna probiotika koji pomažu u varenju i apsorpciji i mogu smanjiti rizik od bolesti.

Svaki region Japana ima jedinstvene vrste misa i kiselih krastavaca, u zavisnosti od vremena, useva, kulture i načina života. Ponekad može biti teško nabaviti visokokvalitetni miso ovde u Njujorku, pa ja pravim svoj od tri sastojka: soje, koji pirinča i morske soli.

Morske alge

morske alge
A Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

U Japanu možete pronaći morske alge – poznate kao kaiso – u toliko jela i grickalica. Mislim da sam konzumirala barem jedan zalogaj morske alge uz svaki obrok otkad znam za sebe.

Ova ukusna i održiva namirnica ima mnoge zdravstvene prednosti. Ima malo kalorija i puno vlakana. Takođe sadrži niz esencijalnih minerala i vitamina, uključujući jod, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.

U svakom trenutku, u mojoj kuhinji verovatno postoji od pet do 10 vrsta morskih algi. Sve imaju različite ukuse i kulinarsku upotrebu.

Mahunarke

Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Soja je ukusna i pristupačna svakodnevna namirnica, a ja uvek biram minimalno obrađene proizvode od soje.

Moja kuhinja nije potpuna bez edamamea, kinakoa (sojin prah), nezaslađenog sojinog mleka i, naravno, domaćeg nata i misa. Soja je bogata vlaknima, vitaminima B, kalijumom i polifenolima poput izoflavona.

Volim i crveni pasulj, ili azuki. Bogat je polifenolima, vlaknima, kalijumom, proteinima, B-vitaminima – što sve može pomoći u sprečavanju upale. Crveni pasulj se često nalazi u supama i desertima, poput vagašija, koji se često poslužuju sa zelenim čajem.

Sastojci za vagaši su veoma jednostavni: pasta od crvenog pasulja, slatki mochi pirinač i voće. Pravim ga kod kuće bez ikakvog dodatnog šećera, ali dodam sušeno voće i cimet kao prirodne zaslađivače.

Tofu

Olga Kriger / Alamy / Alamy / Profimedia

Veliki sam obožavatelj tofua jer obezbeđuje proteine, koje biste dobili od mesa i mlečnih proizvoda, ali bez ikakvog holesterola.

Spremam ga kao pljeskavicu, u knedlama, sa povrćem u prženom pirinču, u supi, u veganskom kariju, u humusu, kao prilog, u prelivu za salatu i sosovima, pa čak i kao desert.

Susam

susam
Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Susam je moj kulinarski superheroj. Pečene smeđe ili crne semenke susama su za mene glavna namirnica u kuhinji, kao i tahini. Obično propržim povrće i pirinač sa mlevenim susamom ili pastom umesto ulja, da dobijem sve prednosti.

Seme susama ima puno vitamina B i E, proteina, vlakana i minerala poput magnezijuma, kalcijuma i fitosterola, koji mogu pomoći u kontroli holesterola.

Šitake pečurke

šitake pečurke
imageBROKER / Profimedia

Šitake je osnovni sastojak mnogih japanskih jela. Pečurka je prepuna proteina i vitamina D i B. Takođe sadrži lentinan, polisaharid koji može pomoći u borbi protiv upala.

Obično kupujem organske pečurke sa lokalne pijace, stavim ih na tanjir od bambusa i ostavim na prozoru. Nisam jedina koja uživa u njima. Na teži način sam saznala da ih i veverice iz komšiluka vole.

Đumbir

đumbir
Luca Tettoni / robertharding / Profimedia

Ne samo u Japanu, već i širom sveta, đumbir je poznat kao lekovita hrana. Pomaže u jačanju imuniteta i metabolizma. Često je moj izbor za ublažavanje tegoba i ublažavanje prehlade.

Đumbir poboljšava ukus jela i štiti hranu od kvarenja.

Ja dodam izdašnu količinu đumbira u miso supu i koristim ga u prelivima, sosevima, marinadama i slatkišima. To je savršen preliv za nukazuke, nato, ribu i nudle.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram