Italijani znaju najbolje: 10 njihovih recepata uz koje ćete zavoleti patlidžan

Foto: Shutterstock

Patlidžan možda nije prvi izbor kad pomislimo na ukusno jelo, ali i te kako može da da poseban šmek obroku, posebno ako ga spremite na italijanski način.

Zanimljive teksture i finog ukusa, patlidžan je namirnica koja od jela može da stvori vrlo zanimljiv miks ukusa.

patlidžan
Foto: Unsplash/Quin Engle

Zanimljivo je da je patlidžan tehnički voće, iako se smatra povrćem. Takođe, postoji više sorti koje se razlikuju po veličini i boji, s tim što je u našim krajevima najpoznatiji onaj tamnoljubičasti.

Da li je patlidžan zdrav

Pored svoje jedinstvene teksture i blagog ukusa, patlidžan ima čitav niz potencijalnih zdravstvenih koristi.

Koliko kalorija ima patlidžan

Patlidžan je nutritivno bogata namirnica, što znači da sadrži značajnu količinu vitamina, minerala i vlakana, a malo kalorija.

patlidžan
Foto: Unsplash/Natalia Gusakova

U 100 grama sirovog patlidžana nalaze se sledeće hranljive materije:

• Kalorije: 26
• Ugljeni hidrati: 5,4 grama
• Vlakna: 2,4 grama
• Proteini: 0,85 grama

• Mangan: 0,106 mg
• Kalijum: 222 mg

Patlidžan takođe sadrži i male količine drugih hranljivih materija, uključujući niacin, magnezijum i bakar.

Kako patlidžan deluje na telo

Pored toga što sadrži razne vitamine i minerale, patlidžan ima i dosta antioksidanasa. To su supstance koje pomažu u zaštiti tela od oštećenja izazvanih štetnim materijama poznatim kao slobodni radikali.

patlidžan
Foto: Unsplash/Fatemeh Rz

Studija iz 2024. godine navodi da antioksidansi imaju potencijal da smanje oksidativni stres i pomognu telu da popravi i prevaziđe oštećenje tkiva.

Patlidžan je naročito bogat antocijaninima, vrstom pigmenta sa antioksidativnim svojstvima koji mu daje živopisnu boju.

Posebno je koristan antocijanin u patlidžanu koji se zove nasunin. Studija iz 2016. godine pokazala je da nasunin štiti od oksidativnog oštećenja tokom starenja.

Da li patlidžan smanjuje rizik od srčanih bolesti

Zahvaljujući antioksidansima, neka istraživanja sugerišu da patlidžan može da smanji rizik od srčanih bolesti.

Studija iz 2019. godine ukazuje da konzumiranje namirnica koje sadrže antocijanine (nalaze se u patlidžanu) pomaže u smanjenju upalnih markera koji povećavaju rizik od srčanih bolesti.

patlidžan
Foto: Unsplash/Zoshua Colah

Iako su trenutne studije obećavajuće, potrebno je dalje istraživanje kako bi se procenilo na koji način patlidžan može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti kod ljudi.

Da li je patlidžan dobar za šećer u krvi

Patlidžan može pomoći da nivo šećera u krvi ostane pod kontrolom. Razlog je to što je bogat vlaknima koja prolaze kroz sistem za varenje nepromenjena. Vlakna mogu sniziti nivo šećera u krvi usporavajući brzinu varenja i apsorpcije šećera u telu. Sporija apsorpcija održava stabilan nivo šećera u krvi i sprečava nagle skokove i padove.

patlidžan
Foto: Unsplash/Filipp Romanovski

Druga istraživanja sugerišu da polifenoli, prirodna biljna jedinjenja koja se nalaze u namirnicama poput patlidžana, mogu smanjiti apsorpciju šećera i povećati lučenje insulina, što može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi.

Patlidžan se odlično uklapa u trenutne preporuke za kontrolu dijabetesa, koje uključuju ishranu bogatu vlaknima, celovitim žitaricama i povrćem.

Da li patlidžan pomaže kod mršavljenja

Patlidžan je bogat vlaknima, a ima malo kalorija, pa je dobro jesti ga ako ste na dijeti. Vlakna se sporo kreću kroz digestivni trakt i mogu da pruže oseća sitosti, smanjujući unos kalorija.

Patlidžan se u receptima često koristi kao zamena bogata vlaknima i sa malo kalorija umesto sastojaka sa više kalorija.

Da li patlidžan može da pomogne u borbi protiv raka

Patlidžan sadrži nekoliko supstanci koje imaju potencijal da se bore protiv ćelija raka. Na primer, solasodin rhamnosyl glikozidi (SRG) jesu jedinjenja koja se nalaze u nekim biljkama uključujući i patlidžan. Studije u epruvetama pokazale su da SRG mogu izazvati smrt ćelija raka i da takođe mogu pomoći u smanjenju ponovnog javljanja određenih tipova raka.

Iako su istraživanja na ovu temu ograničena, pokazalo se da su SRG posebno efikasni protiv raka kože kada se primenjuju direktno na kožu.

Pored toga, nekoliko studija je otkrilo da konzumiranje dosta voća i povrća, poput patlidžana, može zaštititi od određenih vrsta raka. Prema podacima Nacionalnog instituta za rak, ishrana bogata biljnim namirnicama poput voća i povrća povezana je sa manjim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak usta, ždrela, grkljana, jednjaka, želuca i pluća.

Neki dokazi takođe sugerišu da ishrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik od raka debelog creva, pankreasa i prostate.

Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo kako jedinjenja koja se nalaze u patlidžanu posebno utiču na rak kod ljudi.

Kako dodati patlidžan u ishranu

Patlidžan je izuzetno svestran i može se lako uključiti u ishranu. Možete ga peći u rerni, pržiti na roštilju, grilovati ili sotirati i uživati u njemu sa malo maslinovog ulja i prstohvatom začina.

patlidžan
Foto: Unsplash/Amy Vann

Uz njega ćete smanjiti unos ugljenih hidrata i kalorija, a istovremeno povećati unos vlakana i nutrijenata.

Uvrežen savet je da patlidžan pre spremanja sa sve korom posolite i ostavite da odstoji makar pola sata da bi izvuklo gorčinu.

Trikovi koje Italijani koriste da bi patlidžan bio ukusniji

Ako ne jedete često patlidžan, a radoznali ste da ga spremate, dobro će doći trikovi Italijana da patlidžan bude ukusniji.

Možete da isprobate pečeni patlidžan sa parmezanom. Kriške patlidžana uvaljanog u prezle i parmezan peku se između slojeva paradajz sosa i mocarele. Tako se svi ukusi sjedine u rerni i patlidžan upije ono najbolje iz drugih sastojaka.

patlidžan
Foto: Unsplash/Filipp Romanovski

Grilovani patlidžan je takođe vrlo ukusan, posebno ako je prethodno utopljen u paradjaz sos i parmezan.

Tako spremljenog na roštilju možete ga dodati u kapreze salatu.

Ova namirnica sjajno se uklapa i u lazanje – jednostavno njom zamenite meso ili ga samo dodajte uz uobičajene sastojke.

Takođe, odlična kombinacija je i patlidžan u pasti sa spanaćem, pančetom i sirom po želji.

A na Siciliji prave salatu od grilovanog povrća sa patlidžanom. Ta zdrava i ukusna sicilijanska salata odličan je način da iskoristite sveže povrće poput patlidžana, tikvica, crnog luka, paprika, paradajza i bosiljka. Najbolje je da je ostavite u frižideru preko noći da se ukusi sjedine.

Kako izabrati najbolji patlidžan

Birajte patlidžan sa glatkom i sjajnom korom koja je ujednačena. Ako mu je koža mat, moguće je da je loše skladišten ili lošeg kvaliteta. Nabori su znak da je patlidžan star i da je davno ubran, pa je bolje birati onaj sa zategnutom korom i čvrst. Takođe, izbegavajte patlidžan koji je ponegde mekan i braon boje.

patlidžan
Foto: Unsplash/Anna Bratiychuk

Ipak, patlidžan bi trebalo da bude malo čvrst, ali ne potpuno tvrd. Ako deluje vrlo mekano kad ga pritisnete prstom ili možete probiti koru, onda je prezreo. Savršeno zreo patlidžan neće toliko popustiti na dodir kao zreo paradajz ili breskva.

Birajte patlidžan sa svetlozelenim peteljkama, bez znakova buđi ili truljenja. Iako kora može izgledati sveže i lepo, znakovi oštećenja često se kriju baš oko peteljke – zato tu obavezno prvo proverite.

Nekima je patlidžan gorak, pa ga izbegavaju. To nije nužno tako, pod uslovom da izaberete pravi. Veliki patlidžani mogu biti gorči i imati više semenki jer su imali više vremena da sazru. Zato umesto da birate najveće, odaberite manje, srednje i lepo formirane patlidžane.

Treba znati i da se patlidžan lako oštećuje, pa njim treba pažljivo rukovati. U frižideru se može čuvati nekoliko dana. Najbolje ga je odmah staviti u deo za povrće jer mu prija visoka vlažnost. U suprtonom umotajte ga u providnu foliju i iskoristite u roku od nedelju dana od kupovine.

Recepti sa patlidžanom

Punjeni patlidžan sa fetom i spanaćem

Sastojci (za 4 porcije):

• 2 patlidžana

• 80 ml maslinovog ulja
• ½ glavice crvenog luka
• 120 g svežeg peršuna
• 2 kašičice sitno seckanog belog luka
• 200 g fete
• 30 ml vinskog sirćeta
• 180 g svežeg spanaća
• 90 g pinjola

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 °C. Obložite pleh aluminijumskom folijom.

Patlidžan prepolovite po dužini. Stavite polovine na pleh, korom nadole. Premažite sa dve kašike maslinovog ulja i posolite i pobiberite po ukusu. Pecite 30 minuta.

U međuvremenu oljuštite i sitno iseckajte crveni luk, a peršun naseckajte. Pomešajte ih u činiji sa belim lukom i fetom. Posolite i pobiberite po ukusu.

Izvadite patlidžan iz rerne i preko njega rasporedite smesu sa fetom. Vratite u rernu i pecite još 15 minuta, dok patlidžan ne omekša, a feta ne počne da se rumeni. Izvadite i ostavite da se prohladi pet minuta.

U velikoj činiji umutite preostalo maslinovo ulje sa sirćetom. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte spanać i pinjole i sve promešajte.

Poslužite polovine patlidžana uz salatu.

Patlidžan punjen mocarelom i čeri paradajzom

Sastojci:

• 600 g duguljastih patlidžana
• 300 g mocarele
• 200 g čeri paradajza
• 70 g rendanog parmezana
• nekoliko listova svežeg bosiljka
• maslinovo ulje
• so
• biber

Priprema:

Odsecite krajeve patlidžana i delimično ga oljuštite tako što ćete skinuti samo trake kore. Isecite ga na krugove debljine oko 4 cm i izdubite sredinu da dobijete čamčiće. Pulpu patlidžana koju ste izdubili propržite na malo maslinovog ulja i ostavite sa strane.

Poređajte krugove patlidžana na pleh obložen papirom za pečenje, posolite, poprskajte uljem i pecite na 200 °C desetak minuta.

U činiji sjedinite mocarelu isečenu na kockice, parmezan, proprženu pulpu patlidžana i čeri paradajz oljušten i isečen na komade. Začinite solju, biberom i listićima bosiljka. Izvadite patlidžan iz rerne, napunite ga ovom smesom i vratite u rernu na još 10 minuta na 200 °C. Poslužite toplo.

Tikvice punjene patlidžanom i nanom

Sastojci:

• 3 tikvice (~740 g)
• 1 patlidžan (~340 g)
• 3 paradajza šljivara (~300 g)
• Grana Padano, rendan
• 12 crnih maslina
• 1 kašičica kapara iz tegle sa solju, opranih i sitno iseckanih
• nekoliko listova sveže nane
• maslinovo ulje
• so
• biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 °C. Patlidžan prepolovite po dužini, zarežite meso oštrim nožem i premažite uljem. Stavite patlidžan mesom nadole na pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i smanjite temperaturu na 180 °C.

Tikvice očistite i prepolovite po dužini; izdubite sredinu i posolite lagano. Stavite u podmazan pleh.

Koštice iz maslina izvadite i grubo iseckajte. Kapare operite i sitno iseckajte.

Izdubljeni patlidžan iseckajte i pomešajte sa kaparima, maslinama, nanom i sveže mlevenim biberom. Ravnomerno napunite tikvice ovom smesom. (So uglavnom nije potrebna jer kapari daju dovoljno ukusa.)

Paradajz iseckajte na tanke kolutove i rasporedite preko punjenja. Lagano prelijte uljem i pospite Grana Padano sirom. Pecite na 180 °C oko osam minuta. Poslužite toplo.

Rižoto sa patlidžanom

Sastojci:

• 1 patlidžan (~340 g)
• 340 g pirinča
• 150 g sira Primo Sale
• 1 l pileće supe
• 1 crveni luk
• rendani sir po ukusu
• 1 kašika kapara iz tegle sa solju, opranih i sitno iseckanih
• začinska biljka čubar, sitno iseckan
• ½ čena belog luka
• ruzmarin
• lovorov list
• belo vino
• maslinovo ulje
• so

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 °C.

Patlidžan prepolovite po dužini i zarežite dijagonalne linije po mesu. Premažite uljem i pecite 18-20 minuta dok ne omekša. Kašikom izvadite meso.

U tiganju zagrejte 60 ml maslinovog ulja sa grančicom ruzmarina, lovorovim listom i polovinom oljuštenog čena belog luka. Kada počne da pucketa, sklonite s vatre, ohladite i procedite.

U blenderu sameljite patlidžan i začinsko ulje sa prstohvatom soli.

Crveni luk iseckajte i propržite u tiganju sa 30 ml maslinovog ulja. Dodajte pirinač i dobro promešajte. Dodajte malo vina i kuvajte dok alkohol ne ispari. Smanjite vatru na srednje i postepeno dodajte pileću supu po 120 ml, mešajući dok se ne upije pre nego što dodate još. Kuvajte oko 15 minuta dok pirinač ne postane kremast.

Sir Primo Sale isecite na kockice od oko 0,5 cm.

Pomešajte rižoto sa pireom od patlidžana i 1-2 kašike rendanog sira. Dodajte začinsku biljku čubar i dobro promešajte. Posolite i pobiberite po ukusu, ukrasite seckanim kaparima i kockicama Primo Sale sira.

Pasta alla Norma

Sastojci:

• 900 g paradajza šljivara
• 400 g patlidžana
• 340 g paste
• 60 g rikota sira, rendanog
• nekoliko listova svežeg bosiljka
• ½ glavice crnog luka
• 60 ml maslinovog ulja
• so

Priprema:

Luk grubo iseckajte i propržite u tiganju sa tri kašike ulja.

Paradajz iseckajte na krupnije komade. Spojte 12 listova bosiljka u snop i stavite u tiganj sa lukom. Nakon minut dodajte paradajz i so. Kuvajte 25 minuta na srednjoj temperaturi. Izvadite bosiljak nekoliko minuta pre nego što skinete sa vatre. Propasirajte sos.

Ugrejte ostatak ulja na 175 °C. Operite patlidžan i isecite na kolutove debljine 0,5 cm, pa pržite u vrućem ulju 1-2 minuta.

Skuvajte pastu u loncu u ključaloj posoljenoj vodi dok ne bude al dente. Procedite.

Promešajte pastu sa paradajz sosom, prelijte sa malo maslinovog ulja i dodajte prženi patlidžan i rikota sir.

Po želji zagrejte rernu na 100 °C i pecite čeri paradajz sa korom pola limuna 50 minuta, te dodajte preko paste.

Lazanje sa patlidžanom

Sastojci:

• 680 g patlidžana
• 450 g čeri paradajza
• 500 ml mleka
• 400 g dimljenog Scamorza sira
• 255 g svežih listova za lazanje
• 45 g neslanog putera
• 45 g brašna od spelte
• nekoliko listova bosiljka
• muskatni oraščić
• sir Grana Padano, rendan
• maslinovo ulje
• so

Priprema:

Patlidžan iseckajte na kockice od 1,2 cm. U velikom tiganju na srednjoj vatri zagrejte 45-60 ml ulja i propržite patlidžan dok ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 6-7 minuta. Posolite i sklonite sa vatre.

U šerpici zagrejte mleko. U drugoj šerpici otopite puter, sklonite sa vatre i umešajte brašno da dobijete glatku smesu. Sipajte vruće mleko u smesu i kuvajte 3-4 minuta, mešajući dok sos ne postane kao bešamel. Posolite i dodajte prstohvat muskatnog oraščića.

Operite paradajz i iseckajte na kockice od 0,5 cm. Scamorza sir iseckajte. Listove lazanja blanširajte minut u ključaloj vodi i pažljivo ocedite.

Zagrejte rernu na 175 °C.

Podmažite vatrostalnu posudu (25x30x5 cm). Na dno stavite kašiku bešamela, zatim sloj lazanja, malo paradajza i kockica patlidžana, dve kašičice bešamela, 2-3 lista bosiljka i šaku Scamorze. Ponovite dok ne utrošite sve sastojke. Pospite Grana Padano sirom i pecite 40 minuta.

Rolnice od patlidžana sa kaparima

Sastojci:

• 12 kriški grilovanog patlidžana
• 200 g svežeg paradajza
• 115 g pasate/pirea od paradajza
• 115 g mocarele
• kapari iz tegle sa solju
• origano
• maslinovo ulje
• divlji komorač za dekoraciju
• so
• biber

Priprema:

Kriške patlidžana stavite na dasku za sečenje. Posolite i pobiberite. Preko svake kriške dodajte kašiku paradajz pasate.

Kapare operite i pospite po kriškama. Mocarelu iseckajte na kockice i rasporedite po patlidžanu. Začinite prstohvatom origana.

Uvijte kriške u rolne, stavite ih u vatrostalnu posudu, prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni na 175 °C oko pet minuta.

Dodajte oljušten i iseckan paradajz i dekorišite komoračem.

Patlidžan sa maslinama, bademima i bosiljkom

Sastojci:

• 3 duguljasta patlidžana (~1 kg)
• 1 ovalni patlidžan (~300 g)
• 90 ml maslina u ulju bez koštica
• neljušteni badem (~60 g)
• 10 listova bosiljka
• 1 čen belog luka
• maslinovo ulje (~75 ml)
• so

Priprema:

Sav patlidžan premažite uljem i pecite u rerni na 200 °C. Duguljaste patlidžane pecite 25 minuta, ovalni 35 minuta. Izvadite i ostavite da se ohlade, zatim odsecite krajeve i prepolovite kao knjigu.

Oljuštite patlidžan (kora će lako da se skine), meso isecite na tračice i stavite u činiju. Bosiljak iskidajte na komade i dodajte patlidžanu. Badem iseckajte oštrim nožem.

U šerpici zagrejte pet kašika ulja sa čenom belog luka, maslinama, prstohvatom soli i seckanim bademima. Zagrevajte dok ulje ne bude toplo, ali ne previše vruće. Prelijte smesom patlidžan, dobro promešajte i poslužite.

Parmigiana od patlidžana

Sastojci:

• 900 g mocarele
• 900 g patlidžana
• 900 g paradajza šljivara (ili običnog)
• 30 g oljuštenih badema
• rendani Grana Padano sir
• 3 parčeta hleba
• nekoliko listova bosiljka
• maslinovo ulje
• so

Priprema:

Mocarelu isecite na tanke kriške (3-4 mm) i rasporedite na tacnu obloženu papirnim ubrusima, te ostavite da odstoji najmanje dva sata zbog viška tečnosti. Patlidžan isecite na tanke kriške (2-3 mm) i grilujte u vrućem tiganju sa prstohvatom soli oko dva minuta sa svake strane. Paradajz očistite i isecite na tanke kolutove (3-4 mm).

U okruglu vatrostalnu posudu (prečnika 30 cm) slažite slojeve: mocarela, paradajz, patlidžan, postavljajući ih uspravno na ivicu posude. Napravite tri koncentrična kruga tako da manje kriške paradajza i patlidžana budu u sredini.

Koru sa hleba uklonite, isecite na komadiće i usitnite u blenderu zajedno sa 15 g listova bosiljka, bademima, 15 ml maslinovog ulja i rendanim Grana Padano sirom. Pospite ovom smesom patlidžan i pecite u rerni na 175 °C oko 15-20 minuta.

Sicilijanska salata sa grilovanim patlidžanom

Sastojci:

• 1 veliki patlidžan, oljušten i isečen na kriške od 1,2 cm
• 1 veliki crveni luk, prepolovljen
• 1 crvena paprika, prepolovljena i očišćena od semena
• 1 zelena paprika, prepolovljena i očišćena od semena
• 1 mala tikvica, isečena na kriške od 1,2 cm
• 8 svežih paradajza, iseckanih
• 60 ml balzamiko sirćeta
• 60 ml maslinovog ulja
• 12 listova svežeg bosiljka
• so i biber po ukusu

Priprema:

Zagrejte roštilj na srednju vatru i lagano premažite rešetku uljem.

Stavite patlidžan, luk, crvenu i zelenu papriku i tikvicu na roštilj i pecite dok povrće ne omekša i ne dobije tragove roštilja sa svake strane, dakle oko 15-30 minuta. Sklonite sa roštilja i iseckajte na kockice, pa stavite u veliku činiju.

Dodajte paradajz, balzamiko sirće, maslinovo ulje, bosiljak, so i biber. Dobro promešajte. Ostavite u frižideru osam sati ili preko noći, a pre serviranja još jednom promešajte.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram