Ako razmišljate o dijeti na osnovu krvne grupe, prvo pogledajte šta stručnjaci kažu o tome.
Ishrana po krvnim grupama je popularna dijeta prema kojoj postoji poželjna i nepoželjna hrana za vas na osnovu vaše krvne grupe. Međutim, pitanje je koliko naučna istraživanja zaista potvrđuju te teze.
Ovu vrstu ishrane proslavio je 1996. dr Piter D’Adamo u svojoj knjizi „Eat Right 4 Your Tipe“. Tu on tvrdi da optimalni režim ishrane i vežbanja za svakog pojedinca zavisi od njegove krvne grupe. A to bi navodno moglo da poboljša zdravlje i smanji rizik od hroničnih bolesti.
On takođe tvrdi da svaka krvna grupa predstavlja genetske osobine naših predaka, na primer, na kojoj su ishrani evoluirali da bi napredovali.
Ishrana po krvnim grupama
Vaša krvna grupa je zasnovana na genetici, a dr D’Adamo tvrdi da su krvne grupe evoluirale iz različitih društava i da svaka od njih ima optimalnu ishranu: Za grupu A navodno je idealna vegetarijanska ishrana, za grupu B ishrana sa dosta mlečnih proizvoda, za grupu AB miks grupa A i B i za grupu 0 navodno je najbolja ishrana sa dosta životinjskih proteina.
Kako funkcioniše ishrana po krvnim grupama
Jedna od centralnih teorija ishrane po krvnim grupama ima veze sa proteinima koji se nazivaju lektini i koji se mogu vezati za molekule ugljenih hidrata. Biljni lektini se ponekad nazivaju antinutrijentima i mogu izazvati negativne efekte kod ljudi kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku.
Prema ovoj teoriji, konzumiranje pogrešnih vrsta lektina može posebno uticati na različite krvne grupe. Oni mogu izazvati aglutinaciju crvenih krvnih zrnaca ili zgrušavanje, što može povećati rizik od bolesti. Neka istraživanja pokazuju da mali procenat lektina u sirovim, nekuvanim mahunarkama može imati aglutinirajući efekat specifičan za određenu krvnu grupu. Na primer, pregled studija iz 2004. govori da sirovi lima pasulj može uticati na crvena krvna zrnca kod ljudi sa krvnom grupom A. Međutim, izgleda da većina aglutinirajućih lektina reaguje sa svim krvnim grupama. To znači da lektini u ishrani možda nisu specifični za određenu krvnu grupu, osim za nekoliko vrsta sirovih mahunarki.
Hrana koju treba jesti
Na sajtu Health Line izdvajaju listu namirnica koje treba jesti na osnovu krvne grupe, a prema preporuci dr D’Adama.
A krvna grupa
sojino mleko
jaja
brokoli
šargarepa
komorač
kelj
bundeva
kajsije
borovnice
trešnje
grejpfrut
ananas
brašno od smeđeg pirinča
ovseno brašno
tofu
piletina
ćuretina
riba
B krvna grupa
cvekla
brokoli
šargarepa
kravlje mleko
mladi sir
kozji sir
mocarela
jogurt
pasulj
hleb od spelte
ovseni hleb
bademi
paprika
brusnice
grožđe
patlidžan
jagnjetina
divljač
riba
AB krvna grupa
lubenica
karfiol
paškanat
beli luk
smokve
jaja
kozje mleko
jogurt
mocarela
puter od kikirikija
sočivo
orasi
tofu
kari
crno vino
ćuretina
riba
jagnjetina
pasulj
cvekla
0 krvna grupa
govedina
jagnjetina
riba
živina
kelj
luk
spanać
banane
slatki krompir
feta sir
bademi
čaj od đumbira
jaja
puter
sir
artičoke
mango
peršun
maslinovo ulje
laneno seme
Sve ove četiri liste sadrže zdrave namirnice, a ne prerađene. Dakle, čak i ako isprobate neku od ovih dijeta i vaše zdravlje se poboljša, to ne mora nužno da znači da to ima veze sa vašom krvnom grupom. Zdravstvene koristi mogu jednostavno biti rezultat jedenja zdravije hrane nego ranije.
Krvne grupe i meso
Prema pravilu doktora D’Adama, ljudi svih krvnih grupa mogu da jedu meso. Međutim, preporučena ishrana za A grupu je uglavnom biljna i preporuka je od mesa samo živina i riba, dok je ishrana 0 grupe uglavnom zasnovana na životinjskim proteinima.
Hrana koju ne treba jesti
A krvna grupa
lima pasulj
leblebije
patlidžan
paradajz
B krvna grupa
piletina
kukuruz
soja
sočivo
AB krvna grupa
piletina
kukuruz
banane
fava pasulj
0 krvna grupa
pšenica
sojino ulje
kikiriki
pasulj
Da li istraživanja podržavaju dijetu po krvnim grupama
Autori studije iz 2022. navode mnoge veze između krvnih grupa i raznih bolesti, kao što su hepatitis, tromboza, kardiovaskularne bolesti, kognitivni poremećaji, bolesti cirkulatornog sistema, infekcija, tuberkuloza.
Međutim, nijedna studija ne ukazuje na vezu sa ishranom. Minimalna istraživanja koja postoje na ovu temu ne podržavaju tvrdnje doktora D’Adama da određena hrana može pozitivno ili negativno delovati u odnosu na određene krvne grupe.
U studiji iz 2014. na 1.455 učesnika ishrana po krvnoj grupi A bazirana na voću i povrću bila je povezana sa boljim zdravstvenim markerima. Međutim, ovaj efekat je primećen kod svih koji su sledili dijetu A krvne grupe, a ne samo kod osoba sa krvnom grupom A.
Slično tome, studija iz 2018. na 973 odrasle osobe sa prekomernom težinom otkrila je da podudaranje krvne grupe učesnika sa odgovarajućim preporučenim režimom ishrane nije uticalo na vezu između te ishrane i markera kardiometaboličke bolesti.
Na kraju, u studiji iz 2020. godine 68 učesnika različitih krvnih grupa jelo je vegansku hranu sa niskim sadržajem masti tokom 16 nedelja. Na kraju istraživači nisu pronašli velike razlike u kardiometaboličkim promenama između bilo koje grupe.
Da li dijeta po krvnim grupama funkcioniše
Ukratko – možda. Neka istraživanja pokazuju da je konzumiranje određene hrane povezano sa boljim zdravstvenim markerima. Međutim, nijedno istraživanje ne podržava tvrdnju da su određene dijete bolje za određene krvne grupe. Ishrana po krvnim grupama isključuje većinu nezdrave prerađene hrane i to je možda razlog zašto deluje, bez obzira na to koja ste krva grupa.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: