Ja sam nutricionistkinja sa Harvarda – ovih 5 namirnica ću jesti do kraja zime da bih imala čelični imunitet

Hrana za imunitet tokom zime Foto: Shuttertock

Možda smo u mislima spremni za proleće, ali pred nama je još uvek dobar deo zime, što znači da nam je imunitet svakodnevno na testu zbog virusa, a i raspoloženje varira zbog manjka sunca. U svemu tome prava hrana ima vrlo važnu ulogu.

Kad je u pitanju imunitet, posebno tokom zime, mnogima prvo na pamet padnu suplementi. Ali ekspertkinja za ishranu dr Uma Naidu sa Harvarda zna da to nije nužno najbolja opcija.

Nutricionistkinja Uma Naidu sa harvarda na slici desno Foto: Vivien Killilea / Getty images / Profimedia

„Naše zdravlje izuzetno mnogo zavisi od creva, u kojima se nalazi oko 70 odsto imunosistema. Slično tome, na našu mentalnu spremnost utiče zdravlje mikrobioma preko veze creva i mozga. Zato uvek preporučujem ljudima da vode računa o svojim crevima u ovo doba godine. To je ono što i ja radim da bih se osećala dobro – pažljivo biram šta jedem.“

Na sajtu CNBC predstavljaju koje namirnice dr Naidu jede do kraja zime da bi održala jak imunitet, da bi imala energije i bila dobro raspoložena.

Citrusno voće

Limun, limeta, pomorandža, grejpfrut… Citrusi su odličan izvor antioksidansa vitamina C i sadrže dobru količinu vlakana. Ova kombinacija je odlična za creva, mozak i imunosistem.

Citrusi za imunitet Foto: Evgeny Karandaev / Alamy / Profimedia

„Volim da dodam limun u zeleni čaj koji pijem popodne. Za salate koristim malo svežeg limuna i limunove korice. Nekad ubacim i nekoliko kriški mandarina.“

Lisnato zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće je obavezno u njenoj ishrani i ona uzima nekoliko porcija svakog dana.

Listnato zeleno povrće za imunitet Foto: Ailike Creative / Panthermedia / Profimedia

„U salatu volim da stavim što više različitog povrća, da ima što više boja. Zimi ubacim spanać u toskanski kuvani pasulj tako da se listovi stope u vruću tečnost. Pravim i hrskavi čips od bebi spanaća i kelja i to mi je odlična popodnevna užina.“

Lisnati zeleniš je pun folata, vitamina B koji pomaže u regulaciji neurotransmitera u mozgu i povezan je sa manjim rizikom od simptoma depresije. Takođe je odličan izvor vlakana, što je važno za uravnotežen mikrobiom i jak imunitet.

Zeleno lisnato povrće možete da jedete na razne načine – u salati, bareno, kao čorbicu, kao prilog,kao smuti… Bitno je samo da je stalno u vašoj ishrani u dovoljnim količinama.

Proteini

Hrana bogata proteinima poput divljeg lososa, tofua, govedine, jaja i živinskog mesa bogata je vitaminima B grupe.

Proteini za imunitet Foto: Ekaterina Markelova / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ova grupa vitamina je toliko važna za nervni sistem da se trudim da hranu bogatu proteinima jedem tokom cele godine. Tokom tmurnih zimskih meseci unos dovoljno vitamina B može da popravi raspoloženje i da se zbog toga osećamo živahnije“, kaže doktorka.

Ona voli da jede prženi tofu, kuva leblebiju i mahunarke, a začinima menja ukus po želji.

Fermentisana hrana

U fermentisanu hranu se ubrajaju turšija, kiseli kupus, miso supa, jogurt i kefir…. Ova hrana je prirodno bogata živim sojevima dobrih bakterija.

Fermentisana hrana za imunitet Foto: Yummy_pic / Alamy / Profimedia

„Ove namirnice jedem tokom zime za zdravlje mikrobioma, a i jer su ukusne. Obožavam da dodam turšiju u klasičnu salatu ili da spremim slatki krompir sa miso supom.“

Začini

Začini su posebno poželjni tokom time jer zagreju, a i zdravi su.

Začini za imunitet Foto: Federico Caputo / Panthermedia / Profimedia

Kurkuma, crni biber, cimet, đumbir, šafran i kajenski biber su puni mikronutrijenata i antioksidanasa. Oni mogu da smanje hronične upale koje su povezane sa lošim raspoloženjem i slabim imunitetom.

„Posebno uživam dok pijem takozvano zlatno mleko, tj. napitak sa kurkumom, ali takođe dodajem začine u bilo koju drugu hranu i piće koje pravim – i u grilovano povrće, i u prelive za salatu, u čaj, u smuti, pa čak i zdrave kolače i torte.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram