Da li je hrana sa negativnim kalorijama istina ili mit?
Uglavnom pratimo i računamo kalorijski unos jedino kada pokušavamo da skinemo koji kilogram. Tipične preporuke za mršavljenje odnose se na unošenje manje kalorija, kao i trošenje viška koji unesemo putem različitih fizičkih aktivnosti. Međutim, najnoviji hit među dijetama su takozvane „negativne kalorije“. Ovaj tip namirnica je postao izuzetno popularan jer se navodno radi o hrani koju trošimo dok je jedemo i varimo.
Ako ove namirnice postoje, teoretski biste mogli da izgubite na težini jedući ih, jer biste trošili više kalorija i energije na njihov unos, nego što biste zadržavali od njihovog kalorijskog sadržaja. U te namirnice spadaju obično voće i povrće s visokim udelom vode.
Neki konkretni primeri su ove namirnice:
Celer: 14 kalorija po šolji (100 grama), 95% vode
Šargarepa: 52 kalorije po šolji (130 grama), 88% vode
Zelena salara:5 kalorija po šolji (35 grama), 95% vode
Brokoli: 31 kalorija po šolji (90 grama), 89% vode
Grejpefrut: 69 kalorija po šolji (230 grama), 92% vode
Paradajz: 32 kalorije po šolji (180 grama), 94% vode
Krastavac: 8 kaloruha po šolji (50 grama), 95% vode
Lubenica: 46 kalorija po šolji (150 grama), 91% vode
Jabuke: 53 kalorije po šolji (110 grama), 86% vode
Drugi slični voćni i povrtni proizvodi, poput limuna, kupusa, bobičastog voća ili tikvica, takođe se često nalaze na ovoj listi.
Iako su pomenute namirnice nesumnjivo izuzetno hranljive, ne postoje dokazi koji bi podržali tvrdnju da zahtevaju više energije za konzumiranje i varenje nego što nam pružaju. Na primer, nekoliko ograničenih istraživanja pokazalo je da žvakaće gume povećavaju količinu energije koju vaše telo troši za oko 11 kalorija na sat, stoga količina energije koju upotrebite tokom nekoliko minuta žvakanja celera ili druge hrane je verovatno vrlo mala i relativno nevažna.
Istina je da naše telo sagoreva kalorije za obradu hrane, ali količina kalorija koju ona pruža veća je od broja kalorija koje se troše na obradu. Većina navodno negativno kalorične hrane sastoji se uglavnom od vode i ugljenih hidrata, sa vrlo malo masti ili proteina. Neke od ovih namirnica, u koje spada i hladna voda, dokazano poboljšavaju rad metabolizma, međutim takvo ubrzavanje metabolizma je izuzetno malo, i iznosi od samo 3 do oko 24 kalorije tokom jednog sata.
Postoji mnogo namirnica bogatih hranljivim sastojcima, a koje zbog niskog sadržaja kalorija i visokog sadržaja vode, često možete pojesti u prilično velikoj količini, a ostati u kalorijskom deficitu.
Osim namirnica navedenih ranije u ovom tekstu, evo nekoliko drugih bogatih hranljivim sastojcima, ali s malo kalorija:
Kelj: Sadrži samo 7 kalorija po šolji (20 grama), ali obiluje vitaminima A, K i C, kao i mineralima
Borovnice: Sadrže 84 kalorije po šolji (150 grama) i dobar su izvor vitamina C i K, kao i minerala mangan
Krompir: Sadrži 58 kalorija po šolji (75 grama) i dobar je izvor kalijuma i vitamina B6 i C
Maline: Sadrže 64 kalorije po šolji (125 grama) i dobar su izvor vitamina C i mangana
Spanać: Poput kelja, sadrži samo 7 kalorija po šolji (30 grama), kao i vitamine K i A, kao i nekoliko drugih vitamina i minerala (izvor 22)
Što se tiče izvora proteina, evo nekoliko opcija niskokaloričnih namirnica bogatih hranljivim sastojcima:
Losos: Sadrži 121 kaloriju i 17 grama proteina po porciji (85 grama) i pun je omega-3 masnih kiselina i vitamina
Pileća prsa: Sadrže 110 kalorija i 22 grama proteina po porciji (85 grama)
Grčki jogurt: Bez masti sadrži 100 kalorija i 16 grama proteina po porciji (170 grama)
Jaja: Sadrže 78 kalorija i 6 grama proteina po jajetu, kao i mnogo vitamina, minerala i nezasićenih masti
Svinjski file: Sadrži 91 kaloriju i 15 grama proteina po porciji (85 grama), kao i vitamine B i minerale
Glavna preporuka za zdrav i drugačak život, kao i za održavanje zdrave telesne mase je uvrštavanje sveže i industrijski neprocesuirane hrane u svakodnevicu. Važno je da se fokusirate na raznoliku listu hrane bogate hranljivim sastojcima, a ne samo na nekoliko navodno negativno kaloričnih namirnica, jer one često ne sadrže proteine ili masti, koji su neophodni za vaše zdravlje.