Harahači bu: Drevna tajna zbog koje su Japanci uvek mršavi

japanska dijeta
Foto: Natalia Sutula / Alamy / Alamy / Profimedia

Razne nove dijete non-stop niču kao pečurke posle kiše, ali stari princip ishrane na japanskom ostrvu Okinava traje vekovima i dan-danas garantuje vitku liniju, ali i dug život. Odlična vest je i što može svako da ga primeni jer je vrlo jednostavan.

Okinava je, između ostalog, poznata kao mesto gde žive najdugovečniji i najzdraviji ljudi na svetu. Podaci kažu da stanovnici ovog japanskog ostrva vrlo retko obolevanju od bolesti koje muče zapadnjake, kao što su kardiovaskularne bolesti, kancer grudi i prostate, demencija. Tajna je, izgleda, u drevnom konfučijanskom principu koji se zove harahači bu, pišu na sajtu Bluezones.com.

Pročitajte još:

U čemu je tajna

Vrlo je jednostavno – dok jedemo, stomak treba da napunimo najviše 80 odsto. Dakle, ne treba da se prejedamo, već da stanemo kad smo siti, a ne tek kad počistimo sve sa stola. I baš zbog te navike laganog obedovanja, bez prežderavanja, na Okinavi ima više stogodišnjaka nego bilo gde drugde na svetu.

Zanimljivo je da uz harahači bu prosečan Okinavac dnevno unese oko 1.900 kalorija, što je znatno manje od, recimo, prosečnog sredovečnog Amerikanca koji svakog dana unese oko 2.500 kalorija.

I preporuke čuvene Mejo klinike potvrđuju ovu japansku teoriju jer navode da je prosečnom muškarcu dovoljno 1.900 do 2.100 kalorija, dok prosečnoj ženi u četrdesetim godinama treba samo 1.500 do 1.700 kalorija kako bi bila fit i zdrava, osim ako ne vežba više dana u nedelji.

Ta umerenost u jedenju naroda Okinave je u skladu sa njihovim življenjem i navikama, pa je glavna razlika između njih i, na primer, Amerikanaca, u tome što prvi kažu – nisam više gladan, a drugi – pun sam.

Tri saveta za svaki dan

Da bismo osetili kako harahači bu deluje, dovoljno je da unesemo male promene u naš način ishrane, pa ćemo se prilagoditi ovom starom principu koji garantuje i zdravlje i dugovečnost i vitku liniju. Zato gledajte da više uživate u hrani, a ne da se prejedate, da gutate na brzinu. Dobro je i da tokom obroka povremeno zastanete i neće biti teško doći do cilja – da jedemo dok ne budemo 80 odsto puni.

Jedite sporije

Ako jedemo brzo – jedemo više. Zato usporite da biste mogli da čujete svoje telo kad vam kaže da je glad utoljena i da ne moramo više da jedemo.

Fokusirajte se na hranu

Većina nas jede uz TV ili laptop, ali to nikako nije dobro jer tako nećemo biti svesni koliko zapravo pojedemo. Zato isključite televizor i jednostavno se samo posvetite onome što jedete. Videćete da ćete tako jesti sporije, samim tim ćete unositi manje hrane i manje kalorija, a i varenje će biti bolje.

Koristite manje sudove

Gledajte da jedete iz manjih tanjira i da pijete iz užih dužih čaša. To je super trik jer ćete tako manje jesti a da nećete ni morati da mislite o tome.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram