Teško je zamisliti roštilj bez pljeskavica i ćevapa. Gurmanska pljeskavica bez sumnje je zvezda svake zabave. Najukusnija je kada se priprema na roštilju, ali možete da je ispečete i kod kuće i to u tiganju.
Recepata za gurmansku pljeskavicu ima koliko ima i osoba koja je spremaju. Neki koriste mešanu mlevenu svinjetinu i junetinu u identičnim razmerama, drugi tvrde da je bolje upotrebiti više junetine, a treći se kunu da svinjetina uopšte nije potrebna.
Neki će u smesu dodati i malo sode bikarbone da konačni proizvod bude sočniji i ukusniji.
Kako da začinite gurmansku pljeskavicu
U gurmansku pljeskavicu obavezno trebati dodati luk – bez obzira planirate li ga sitno naseckati ili čak narendati, ali i „začiniti“ s nešto sitno seckane slanine i sira. Kada je sir u pitanju upotrebljava se sve od gaude do kačkavalja.
Gurmanska pljeskavica mora biti pikantna – obavezno dodajte kvalitetnu dimljenu crvenu papriku ili čili.
Pun kufer je objavio osnovni recept za gurmansku pljeskavicu koji možete prilagoditi svom ukusu.
Sastojci:
500 g mešanog mlevenog mesa (svinjetina i junetina)
80 g kačkavalja
50 g slanine
1 crni luk
1 čen belog luka
1 kašičica ljute paprike u prahu
so i biber po želji
ulje
Priprema:
U veliku posudu stavite mleveno meso, sitno naseckani luk, beli luk, slaninu, sir i začine. Dobro promešajte.
Prekrijete posudu plastičnom folijom i stavite meso u frižider na dva do tri sata, a idealno bi bilo preko noći.
Kad se smesa stegne, izvadite je iz frižidera i od nje ručno oblikujte pljeskavice. Nauljite ruke – tako ćete lakše oblikovati smesu u željeni oblik.
Vreme pečenja mesa ovisi od debljine pljeskavice – pecite meso oko desetak minuta sa svake strane, odnosno dok nije termički obrađeno do kraja, a površina ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Poslužite gurmanske pljeskavice s lepinjom, sveže naseckanim lukom i kajmakom. Prijatno!
Pratite nas i na društvenim mrežama: