Gulaš potiče iz Mađarske i prvi put su ga pripremali u 9. veku nomadski pastiri koji su meso kuvali u velikim kotlovima. Tokom 16. i 17. veka paprika je postala ključni sastojak koji je oblikovao gulaš u jelo koje danas poznajemo.
Vremenom se gulaš proširio po srednjoj Evropi, a svaka zemlja je imala svoje varijacije. U Češkoj i Slovačkoj često se služi sa knedlama, dok u Austriji može da ima i pavlaku. Danas postoji mnogo varijacija gulaša širom sveta, prilagođenih različitim ukusima i sastojcima.
Tajna najboljeg gulaša u 8 koraka
Koristite sveže i kvalitetne sastojke, posebno meso i povrće. Meso treba biti dobro izabrano i pravilno pripremljeno.
Gulaš se obično kuva dugo i polako. Ovo omogućava mesu da se potpuno raspadne i da se svi ukusi dobro upiju.
Začini su ključni. Crvena paprika, biber, majčina dušica i lovorov list su osnovni, ali možete dodati i druge začine prema vlastitom ukusu. Važno je ne preopteretiti jelo začinima, nego ih koristiti umereno kako bi ukusi bili izbalansirani.
Dodavanje malo brašna na početku može pomoći da se gulaš zgusne i dobije pun ukus. Takođe, dobar bujon (pileći, goveđi ili povrćni) može značajno poboljšati ukus.
Ako koristite paradajz u gulašu, korigujte mu kiselost sa malo šećera ili čak malo jabukovog sirćeta sirćeta, ako je potrebno.
Dodajte tečnost postepeno tokom kuvanja kako biste kontrolisali gustinu i spričili da gulaš postane previše tečan.
Ako imate vremena, mariniranje mesa u začinima i začinskom bilju nekoliko sati pre kuvanja može dati bolji ukus.
Kada je gulaš gotov, neka odstoji nekoliko sati ili čak preko noći. Tako će se svi ukusi još bolje sjediniti.
Svaka domaćica i kuvar može dodati svoj vlastiti pečat, ali ove osnovne smernice mogu pomoći da vaš gulaš bude savršen.
Recept za klasičan srpski gulaš
Sastojci:
500 g junećeg mesa
3 veće glavice crnog luka
1 kašika masti
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica bibera
2 kašike brašna
1 kašičica mlevene paprike
Priprema:
U šerpu staviti mast, pa dodati crni luk da se dobro izdinsta, dodati so i po potrebi dodavati vode. Kada luk bude dobro upržen, dodati meso isečeno na kocke i naliti vode, toliko da može lepo da se krčka. U toku kuvanja po potrebi dolivati vodu. Kada meso bude kuvano, dodati začine. U posebnu posudu dodati brašno, mlevenu papriku i 1,5 dl vode, dobro umutiti da nema grudvica i sipati u gulaš. Ostaviti da se kuva još 5 minuta i skloniti sa šporeta.
Podsetite se na našem sajtu još recepata za gulaš.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: