GRAFIKA: Kolike treba da budu porcije hrane da bismo smršali

dijeta porcije
Foto: Slađana Đermanović; Nova.rs

Od svih mogućih dijeta koje postoje, kao najbolji i najefikasniji način da smršate i zadržite kilažu pokazao se sistem "probušene kašike".

Da biste zaista smršali, morate da vodite računa o količini unete hrane. A to ume da bude dosta teže nego što deluje na prvi pogled.

Prema zvaničnim preporukama, porcija kuvanog pirinča isnosi 30 grama, što je daleko manje od onoga što prosečan Srbin pojede za ručak. Isto tako, ne bi trebalo da odjednom jedemo više od 30 grama kuvane paste, što je otprilike trećina prosečne porcije koja se kod nas jede. Ali pre nego što se demorališete, setite se da ove smernice idu ruku pod ruku sa pet do šest manjih obroka tokom dana.

Dijetetičari insistiraju na tome da mali, uravnoteženi, ali česti obroci ubrzavaju metabolizam, ali nije samo u tome stvar – kad znate da ćete na svakih tri sata pojesti nešto, dijeta izgleda mnogo lakše, a budući da nema gladovanja (jer imate užinu ili obrok čim ogladnite), lakše je za dugoročno pridržavanje.

Malo ko ima vremena za merenje svake namrinice pred svaki obrok, zato je lakše voditi se odrednicama, poput onih na grafici. Tako porcija pirinča treba da bude veličine loptice za tenis, a porcija kuvane paste treba da stane u korpicu za mafin (veću). Sledeći put kad vam se prijede grožđe, sedite se da porcija treba da bude veličine sijalice, dok sušenog grožđa možete da pojedete u veličini jednog jajeta.

Za sve ljubitelje sira dobra odrednica je baterija od devet volti – s tim što ovo ne važi za mlade, dijetalne sireve, već za tvrde i jake. Što se mesa tiče, parče koje jedete za obrok treba da bude približno veličini jednog špila karata, dok je porcija grilovane ribe približna jednom prosečnom čeku. Piletinu ćete najlakše odmeriti tako što ćete jednostavno uzeti batak i karabatak ili batak i parče belog mesa. Bez kožice, naravno.

Grickalice, iako se ne preporučuju kad ste na dijeti (a ni inače) najbolje je odmeriti rukom – „veća“ porcija je ono što stane u mušku šaku, dok je manja porcija ona koja stane u žensku. Može da zvuči jako malo, ali je više nego dovoljno kad se naviknete.

Zanimljivo je da kontrola porcija i generalo razmišljanje o tome koliko hrane unosite, može da napravi ogromnu razliku. Primera radi, jedna kašičica putera, koja je sasvim dovoljna da tanko namažete parče hleba, ima 37 kalorija. Ali ako rešite da nanesete deblji sloj putera, za to će vam trebati cela kašika, koja donosi tri puta više kalorija. Na kraju ste, u oba slučaja, pojeli parče hleba sa puterom, samo ste uneli trostruko više kalorija nego da ste stavili samo malo manje.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram