Saznajte kako izgleda tipičan francuski doručak!
Francuskinje su oduvek bile sinonim za eleganciju, sofisticiranost i lepotu življenja. Njihov način života nas često navodi da razmišljamo o njegovom kvalitetu i radimo na njegovom unapređenju. I dok se i sami često suočavamo sa ubrzanim tempom svakodnevice, francuski pristup životu predstavlja neku vrstu umetnosti u kojoj su uživanje u svakom trenutku i promišljeni izbori – ključ ravnoteže.
Pored mode i lepote, fitnes i životne navike Francuskinja otkrivaju potpuno novi svet u kojem možemo pronaći nove ideje. A ako želimo da poboljšamo naše rutine – hajde da počnemo sa prvom, najvažnijom i obaveznom – a to je ishrana. Posebnu pažnju posvetićemo prvom obroku u danu, doručku.
Naravno da ne doručkuju sve Francuskinje na isti način i da tradicionalni doručak u Francuskoj definitivno nije isti za sve. Međutim, određena pravila postoje. Idemo redom!
Tipičan francuski doručak nije obilan obrok za stolom i sastoji se od jednostavnih sastojaka, piše slovenački Elle. Doručak u Francuskoj je često sladak, a ne slan. Zamislite tostirani integralni hleb i džem sa visokim udelom voća, ili obavezno pecivo koje je tamo dovedeno do perfekcije. U Francuskoj se obično ne doručkuju pržena jaja ili omlet, a jaja se češće jedu kao kasniji obrok.
Evo šta se najčešće doručkuje u Francuskoj:
Peciva kao što su kroasani s čokoladom
Kroasan sa puterom je jednostavno početna tačka svakog doručka u Francuskoj. Parižanke će ga kupiti u svojoj omiljenoj pekari, a zatim uživati u šoljici kafe s mlekom ili sveže ceđenom soku od pomorandže/grejpfruta.
Francuski tost
Kada Francuskinje prave tost, to je nešto drugačije od onoga na šta smo navikli. Francuski tost je sladak. Recept je – parče hleba se potopi u miks mleka i jaja u šta se doda i prstohvat cimeta i šećera. Propržite ga na kockici putera, za autentičan francuski ukus.
Niskokalorični jogurt i/ili komad svežeg voća
Jedna od dijetalnih verzija doručka u Francuskoj se svodi na šoljicu niskokalorijskog (grčkog) jogurta, u koji dodajemo sveže sezonsko voće ili bobice (pune antioksidanata).
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: