
Postoji nešto gotovo mitsko u smokvi, voću koje se vekovima poštovalo kao simbol obilja, plodnosti i hedonizma. Njena tanka, nežna koža krije meso bogate boje i sočne, zrnaste teksture koja podseća na med, vino i letnje sunce skupljeno u jednom zalogaju. Smokve nisu samo delikates, one su gastronomski most između slatkog i slanog, voća i začina, tradicije i savremene kuhinje.
Nutritivno, smokve su prava mala riznica vlakana, prirodnih šećera i minerala poput kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Njihov bogat, slojevit ukus čini ih idealnim saputnikom za sireve, meso, peciva, ali i kao neočekivani začin salatama i desertima. Bilo sveže ili sušene, one u džemu dobijaju još jednu dimenziju – gustinu i slast koja se topi u ustima, dok sitna semena daju diskretnu hrskavost.
Domaći džem od smokvi zato nije samo namaz, on je osnov za male kulinarske spektakle. Možete ga mazati na tost, služiti uz pečenje, kombinovati sa sirevima ili koristiti kao glazuru. A najbolje od svega – napraviti ga je jednostavnije nego što mislite.
Recept za domaći džem od smokvi

Sastojci:
- 1 kg zrelih smokvi (svežih ili sušenih koje ste prethodno potopili)
- 500 g šećera
- sok jednog limuna
- 100 ml vode
- (opciono: prstohvat cimeta ili vanile za aromu)
Priprema:
Smokvama skinite peteljke i naseckajte ih na sitnije komade. Stavite ih u šerpu sa šećerom, vodom i limunovim sokom. Na laganoj vatri kuvajte uz povremeno mešanje dok voće ne omekša i ne počne da se raspada (oko 30–40 minuta). Po želji usitnite štapnim mikserom, a zatim nastavite da kuvate dok se ne postigne željena gustina. Vruć džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite i ostavite da se ohladi.
25 kombinacija u kojima ćete obožavati džem od smokvi

12 jela u kojima smokva zablista
Topao francuski baget
Isečen na tanke kriške dok je još topao, baget dobija posebnu aromu kada mu spoljašnja hrskavost susretne kremast sloj putera i kašičicu džema od smokvi. Poslužite ga kao predjelo uz čašu suvog belog vina i nekoliko maslina, za potpuno mediteransko iskustvo.
Krostini

Tanke kriške bageta prepečene sa maslinovim uljem, začinima i prstohvatom soli, premazane džemom od smokvi, dobijaju savršenu ravnotežu slanog i slatkog. Možete ih dodatno obogatiti maslinama, komadićem sira ili kapljicom balzamika.
Integralni krekeri

Krekeri od integralnog brašna, maslinovog ulja i ruzmarina spremni su za zabavu čim ih premažete džemom. Njihova blaga gorčina i hrskavost savršeno ističu punu slast smokve.
Krostini s pršutom
Na hrskavu podlogu namažite brie ili kozji sir, dodajte list pršute i završite kašičicom džema. Poslužite uz čašu proseka – ovo je zalogaj koji može da posluži i kao svečani amuse-bouche.
Svinjski file sa glazurom od smokvi
Pečen u rerni sa mešavinom džema od smokvi, senfa i balzamika, svinjski file dobija sočnost i slojevit ukus. Servirajte uz pečeni krompir i mladu zelenu salatu.
Piletina sa glazurom od smokvi

Bataci ili belo meso pečeni u rerni, premazani glazurom od džema, balzamika i začina, postaju karamelizovani spolja, a sočni iznutra. Odličan izbor za brzu, ali posebnu večeru.
Tost sa svežim sirom
Topli tost premažite kremastim cottage sirom, dodajte sloj džema i pospite seckanim orasima. Idealan doručak za lenjo nedeljno jutro.
Grčki jogurt i granola

U čaši naizmenično slažite grčki jogurt, domaću granolu i kašičicu džema. Dekorišite kriškama banane ili svežim bobičastim voćem.
Sendvič sa grijer (gruyère) sirom i rukolom
Na integralni hleb stavite sloj džema, listove rukole i otopljeni gruyère sir. Dodajte prženo jaje za „brunch“ koji će svi pamtiti.
Cheesecake sa prelivom od smokvi

Klasičan pečeni ili sirovi cheesecake premažite slojem džema od smokvi i pospite mlevenim bademima. Slatkoća džema savršeno se spaja sa kiselkastim krem sirom.
Banini kolačići od bademovog brašna
Mali keksići od bademovog brašna, sa udubljenjem punjenim džemom od smokvi, odlični su uz popodnevnu užinu. Mekani su iznutra, a spolja blago hrskavi.
Letnja salata sa prelivom od smokvi

Pomešajte bebi spanać, rukolu, orašaste plodove po želji, maline i kupine i mocarelu ili komadiće kozjeg sira, pa prelijte dresingom od balzamika, maslinovog ulja i džema. Brzo, hranljivo i vizuelno atraktivno.
13 kombinacija džema od smokvi sa sirevima
Brie
Blag i kremast, brie traži samo krekere ili krišku bageta, kašičicu džema i možda kap vina. Kombinacija koja osvaja jednostavnošću.
Kamember

Pečen u rerni dok ne postane tečan, preliven džemom od smokvi i posut seckanim bademima – idealan za posluženje u društvu.
Kozji sir
Maziv i blago kiseo, kozji sir sa džemom od smokvi i svežim listićima majčine dušice idealan je za lagano predjelo.
Gorgonzola

Njena slana i pikantna aroma traži slatki balans, a džem od smokvi je savršen izbor. Poslužite uz orahe i čašu crnog vina.
Stilton
Mrvičast i orašast, stilton sa džemom dobija novu dimenziju ukusa. Odlično ide na integralne krekere.
Rokefor
Ovčiji sir intenzivnog ukusa savršeno se slaže sa slatkoćom smokvi. Dodajte orahe i grožđe za pun gastronomski doživljaj.
Parmezan
Tvrdi, zreli parmezan, preliven kapljicom meda i džemom, postaje iznenađujuće delikatan zalogaj.
Mančego

Sečen na tanke listiće, mančego je odličan uz smokvu i nekoliko maslina. Mediteran na tanjiru.
Grijer
Otopljen na prepečenom hlebu sa tankim slojem džema – kombinacija slano-slatkog koja greje i stomak i dušu.
Čedar
U toplom sendviču sa topljenim cheddarom i slojem džema, dobijate comfort food iz snova.
Gauda
Dimljena gauda sa smokvama pruža dubok, pun ukus. Odlično ide uz orahe ili lešnike.
Feta
Kockice fete, džem od smokvi i pita hleb – jednostavno, a neodoljivo. Dodajte maslinovo ulje i origano.
Rikota
Mekana rikota, džem od smokvi i sveže jagode čine savršen lagani desert ili doručak.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: