Fenomen Dubai čokolade koja je osvojila svet i Srbiju: Pronašli smo recept

Foto: Shutterstock

Fenomen čokolade iz Dubaija privukao je ogromnu pažnju poslednjih meseci – toliko da su mnogi poznati brendovi počeli da proizvode sopstvenu verziju ovog proizvoda.

Trendovi često dolaze i prolaze pre nego što shvatimo da su postali upravo to – trendovi. Sa društvenim mrežama, ovaj ciklus promena čini se sve bržim. Međutim, jedan trend je tu da ostane, tako bi bar svi voleli, jer je u pitanju čokolada i to ne bilo kakva, već Dubai čokolada.

Ponekad se u trendovima radi o jednoj boji koja dominira svuda, kao što je to slučaj sa bordo nijansom u modnim krugovima ove jeseni. Slično tome, rastuća popularnost Adidas Samba patika, globalno i u Turskoj, može se navesti kao još jedan tipičan primer značajnih trendova u poslednjem periodu.

Dok ovakvi trendovi, blisko povezani sa brzom modom, obično traju jednu sezonu ili nekoliko meseci, jedan poseban trend koji je nadmašio većinu sličnih trendova u poslednje vreme je onaj koji je usko povezan sa hranom (tačnije, sa čokoladom).

@mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! 🍫 „Can’t Get Knafeh of it,“ „Mind Your Own Busicoff,“ and „Crazy Over Caramel.“ Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert ♬ оригинальный звук – mariavehera257

Serije videa na društvenim mrežama, redovi ispred prodavnica slatkiša i pokušaji da je kući sami napravite, samo su neke od „posledica“ ovog slatkog trenda. Dubai čokolada osvojila je svet, a kako i ne bi kada se radi o savršenoj kombinaciji čokolade, pistaća i drugih dodataka.

Sada već viralni ASMR video u kome TikTok influenserka za hranu Marija Vehera jede čokoladicu u svom automobilu pregledan je skoro 100 miliona puta, a stotine ljudi su od tada snimili sopstvene reakcije na ovu poslasticu ili napravili vodiče za recepte pokušavajući da je reprodukuju kod kuće.

Kako je nastala Dubai čokolada

Sarah Hamouda, 38-godišnjakinja, koja već devet godina živi u Dubaiju, pokrenula je brend 2021. godine kao dodatni posao. Inspirisana trudničkim željama, ova britansko-egipatska preduzetnica odlučila je da stvori nešto više od „tipične“ čokoladne poslastice.

„Pomama za brendom je nestvarna,“ kazala je Hamouda, dodajući da su dnevne porudžbine za njenu preduzetničku radnju „Fix Dessert Chocolatier-a“ porasle sa jednocifrenih brojeva na 500.

Foto: Shutterstock

„Da budem iskrena, nijednog trenutka nisam mislila da će ovo postati globalno,“ istakla je Hamouda za CNN, dodajući da je dobila poruke i video reakcije ljudi od Kanade, preko Argentine, do Rumunije. „Neverovatno je šta se dešava.“

Pošto se čokolade prave ručno — uključujući i živopisne dezene oslikane na svakoj od njih — postoji ograničenje koliko tim može da proizvede.

„Za mene je zaista važno da održimo kvalitet i sastojke naših proizvoda,“ kaže Hamouda, dodajući da je tajna njenih čokolada u specijalnom kalupu kojim oblikuje čokoladu i pakuje punjenje.

Deo privlačnosti ove poslastice su kreativna imena, koja smišlja Hamoudin muž, kao i jedinstveni ukusi inspirisani Bliskim istokom, poput urmi, karak čaja (začinjene mešavine čaja) i kanafe, tradicionalnog arapskog deserta napravljenog od usitnjenog testa, pistaća, slatkog krem sira i sirupa.

Međunarodna populacija Dubaija, pretežno sastavljena od stranaca, takođe je inspirisala neke od ukusa, kao što su „Mind your own Buiscoff,“ bela čokolada sa hrskavim Lotus cheesecake kremom, ili „Cereously Chewsy,“ mlečna čokolada puna Nutella brauni fudge-a, krema i žitarica.

Od kada je video postao popularan u februaru ove godine, kompanija se proširila sa samo Hamoude i njenog muža, koji su radili iz svog doma, na tim od desetoro ljudi u iznajmljenoj kuhinji.

Čokolade od 200 grama, koje koštaju 20 dolara po komadu, dostupne su samo putem usluge dostave hrane Deliveroo, a prodaja kreće svakog dana u 17 časova. Sa ograničenjem od 500 porudžbina dnevno, Hamouda kaže da se obično rasprodaju za nekoliko minuta.

Iako bi ovo mogao biti zavidan problem, Hamouda kaže da je došlo i do negativnih reakcija na internetu, sa kupcima koji se žale na nedostatak čokolada i kritikuju hajp kao marketinški trik.

Kako se pravi viralna čokolada

Čokoholičari širom sveta žele da probaju ovu viralnu poslasticu. Krckava, slatka i kremasta, ova čokoladica je posebna, ali nećete znati koliko dok je ne probate sami. Ovo je lakše nego što mislite, jer mnogi recepti za kopiju ove čokolade kruže internetom. Potrebno vam je samo šest sastojaka da biste napravili ovu poslasticu za nekoliko sati.

Ova poslastica sadrži kobinaciju od mlečne ili tamne čokolade punjenu mešavinom putera od pistaća i tostiranog, izmrvljenog filo testa (poznatog i kao kataifi). Često se na vrh stavlja otopljena bela čokolada obojena prehrambenom bojom za dekorativan finiš.

Ako želite da napravite svoju Dubai čokoladu, isprobajte ovaj recept. Biće vam potreban kalup za čokoladu kako biste dobili prepoznatljiv pravougaoni oblik. Kataifi testo možete pronaći u prodavnicama sa bliskoistočnim proizvodima ili online.

@antonioufillopastry The viral chocolate bar ‘Can’t Get Knafeh of It’ by Fix Dessert Chocolatier in Dubai, has taken the world by storm, one crunchy bite at a time! The combination of super crispy Kataifi Pastry mixed with creamy pistachio spread and tahini is such a unique flavour and texture combination. We’ve been so inspired and have started mixing our crunchy Kataifi Pastry with other spreads, including Nutella and caramel. This crunchy filling can be used as a filling for chocolates, tarts, cakes, cookies, crepes and pancakes. To make your filling as crunchy as possible, you have to prepare and cook your Kataifi Pastry correctly. Watch along as we show you how to make the pistachio and Kataifi Pastry filling in the viral Dubai chocolate bar. You can find the recipe on our website. #viralchocolate #dubaichocolate #pistachio #pistachiochocolate #kataifipastry #kataifi #pistachiocream ♬ original sound – Antoniou Fillo Pastry

Sastojci:

2 kašike neslanog putera

230 grama kataifi, grubo iseckanog

80-120 grama mlečne čokolade, grubo iseckane

80-120 grama tamne čokolade, grubo iseckane

½ šolje putera od pistaća

¼ šolje tahinija (susamove paste)

Foto: Shutterstock

Priprema:

Otopite puter u velikoj tiganju na srednjoj vatri. Dodajte kataifi i pržite ga dok ne postane tamno zlatno braon i hrskav. Pazite da ne zagori. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

U velikoj činiji za mikrotalasnu dodajte iseckanu čokoladu. Mikrotalasirajte 2 minuta, zaustavljajući na pola vremena da promešate. Čokolada je gotova kad je potpuno otopljena i glatka.

U kalup za čokolade sipajte tanak sloj otopljene čokolade u svaki deo. Ostavite dovoljno prostora u svakom delu kalupa. Stavite u frižider da se stegne 10 minuta.

U velikoj činiji pomešajte tostirani kataifi, puter od pistaća i tahini. Dobro promešajte da se ravnomerno sjedini, prenosi Detinjarije.

Izvadite kalup sa čokoladom iz frižidera. U svaki deo kalupa sipajte debeo sloj smese sa kataifi, popunjavajući ih. Koristite kašiku da poravnate smesu. Sipajte preostalu otopljenu čokoladu preko smese i ravnomerno rasporedite. Stavite kalupe nazad u frižider na 30 minuta do sat vremena.

Izvadite čokolade iz kalupa. Čuvajte u frižideru i uživajte!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram