Amal Kulni je u jednom do intervjua za za časopis "Vogue" otkrila da je godinama verna istom doručku. Radi se o hladnoj supi od algi, koja mnogima možda ne deluje privlačno kao prvi obrok u danu, ali donosi brojne koristi za organizam.
„Alge su prirodno bogate jodom, važnim mineralom koji je našem telu potreban za proizvodnju hormona štitaste žlezde. Ovi hormoni su ključni za važne telesne procese poput metabolizma, zbog čega nizak nivo hormona štitaste žlezde često dovodi do problema kao što su nizak nivo energije, suva koža, proređena kosa, zatvor i povećanje telesne mase“, objasnila je nutricionistkinja Naomi Njumen-Bajnhart za portal Healthista.
Evo koje su još prednosti morskih algi za organizam:
Poboljšavaju zdravlje srca
Morske alge sadrže omega-3 masne kiseline, poznate po svojim blagotvornim efektima na zdravlje srca. Omega-3 masne kiseline smanjuju upale, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšavaju nivo holesterola i podržavaju zdravlje krvnih sudova.
Podstiču varenje
Alge su bogate vlaknima koja podržavaju zdravlje digestivnog sistema. Vlakna pomažu u regulaciji varenja, smanjenju zatvora i održavanju zdravlja creva. Takođe, alge sadrže prebiotike koji hrane korisne bakterije u crevima, poboljšavajući crevnu mikrofloru.
Dobre su za detoksikaciju i održavanje telesne težine
Morske alge imaju sposobnost apsorpcije i eliminacije toksina iz organizma, posebno teških metala. Zbog toga se smatraju korisnim u procesu detoksikacije, pomažući u uklanjanju štetnih supstanci i očuvanju zdravlja. Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti i visokom sadržaju vlakana, alge mogu pomoći u smanjenju apetita i stvaranju osećaja sitosti, što je korisno za kontrolu telesne težine. Takođe, vlakna iz algi pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, prenosi „Story.hr“.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: