U ovaj recept za kondenzovano mleko na samom kraju pripreme stavlja se tajni sastojak zbog kojeg finalni proizvod bude mnogo lepši i kremastiji od onog koji se kupuje u radnjama. I drastično jeftiniji.
Kondenzovano mleko je na našim prostorima ušlo u masovnu upotrebu popularizacijom čuvene latinoamerčke poslastice tri leće koja delom podseća na koh naših baka, ali se razlikuje po tome što se u pripremi koriste tri vrste mleka: obično, kondenzovano i slatka pavlaka. Kondenzovano mleko je specifično po svojoj strukturi i ukusu, gušće je i kremasto, a nastaje tako što se iz kravljeg odstrani veća količina vode, oko 60%.
Istim procesom nastaju i kondenzovano i evaporisano mleko, a razlika je u tome što je kondenzovano zaslađeno. Evaporisano mleko se pasterizuje kako bi bilo dugotrajno, a kondenzovano, ako je u konzervi, može da traje godinama, sve dok se ne otvori. Jedna konzerva u našim radnjama košta oko 400 dinara, a evo kako da istu količinu napravite kod kuće za upola manje para.
Sastojci za domaće kondenzovano mleko:
litar bilo kojeg kravljeg mleka
300g šećera
prstohvat sode bikarbone
Priprema domaćeg kondenzovanog mleka:
Ovaj recept svako može da napravi kod kuće u nekoliko koraka.
Sipajte mleko u šerpu sa debelim dnom i dodajte mu šećer. Kuvajte na tihoj vatri dok se šećer ne otopi. Često mešajte kako se ne bi formirale grudvice.
Kad se šećer istopi, pojačajte na srednju temperaturu dok smesa ne provri i čim provri, prestanite sa mešanjem.
Ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi narednih 40 minuta, bez mešanja. Mleko će postajati sve tamnije i gušće, a na vrhu se može formirati i pena koju ćete samo nežno ukloniti kašikom. Smesa je gotova kad malo više od polovine tečnosti ispari.
Isključite šporet i na kraju dodajte u kondenzovano mleko prstohvat sode bikarbone.
Ako primetite bilo kakve grudvice, procedite mleko kroz cediljku, sipajte u teglu da se ohladi, ali teglu zatvorite tek kad bude skroz hladno. Ovako pripremljeno kondenzovano mleko može da stoji u frižideru do šest meseci.
Prijatno!
***
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: