Suplementi o kojima niko ne priča, a ključni su za dobro varenje

Foto: Shutterstock

Loša probava predstavlja smetnju koja može narušiti svakodnevni mir. Dobra vest je da postoje rešenja.

Probava je ključni mehanizam za naše zdravlje, vitalnost i dugovečnost. Kada probava ne funkcioniše kako treba, osećamo se umorno, naduveno, pa čak i potišteno. Razgradnja hrane na hranljive materije koje snabdevaju svaku ćeliju našeg tela proces je koji omogućavaju sekrecije različitih organa. Među njima, posebno mesto zauzimaju digestivni enzimi prisutni u pljuvački (nije bez razloga što se kaže da „prva probava počinje u ustima“) i u hrani, poput svežeg voća i povrća.

Ovi enzimi dostupni su i u obliku dijetetskih suplemenata. Kada ih treba koristiti? Ko može imati koristi od njih? Kakve prednosti donose? Francuski Vogue je o ovoj temi razgovarao sa stručnjakom, dr Sepom B. Fegerljem, zamenikom medicinskog direktora Buff Medical Resorta u Konstancu, multidisciplinarnog zdravstvenog centra na jugu Nemačke, a mi vam njihov razgovor prenosimo u celosti.

Definicija i funkcija digestivnih enzima

„Enzimi igraju ključnu ulogu i ubrzavaju biološke procese koji omogućavaju ćelijama i živim organizmima da vare hranu, brane se, obnavljaju i razmnožavaju. Bez njih, život bi bio nemoguć.

Digestivni enzimi imaju ključnu funkciju u procesu varenja jer „razbijaju“ hranu na manje čestice koje ćelije crevne površine mogu da apsorbuju. Postoji nekoliko vrsta digestivnih enzima:

Proteaze razgrađuju proteine

Lipaze razgrađuju masti

Amilaze razgrađuju ugljene hidrate

Međutim, neke namirnice sadrže supstance koje naš organizam ne može da svari, poput celuloze i biljnih vlakana iz voća i povrća. U ovim slučajevima, centralnu ulogu preuzima crevni mikrobiom, koji te supstance pretvara u molekule energije koje hrane ćelije creva i neuronske ćelije mozga“, objašnjava Sep.

Kako digestivni enzimi deluju na gastrointestinalni trakt

„Digestivni enzimi deluju poput makaza – seku hranljive materije na sitne čestice kako bi mogle da se apsorbuju. Nakon toga, hranljive materije telo metaboliše i koristi za svoje potrebe“, kaže on.

Koji faktori mogu ometati proizvodnju digestivnih enzima u organizmu

„Digestivni enzimi se proizvode u „žlezdama varenja,“ uključujući pljuvačne žlezde, želudac, tanko crevo, pankreas i jetru. Međutim, faktori poput intoksikacije, stresa ili iritacije mogu smanjiti njihovu proizvodnju.

Za aktivnost mnogih enzima, naročito onih koji vare proteine i masti, neophodna je alkalna sredina. Zato je za dobru probavu važno unositi alkalne supstance putem namirnica poput povrća, određenog voća i ulja, kao i negovati zdrav način života – dovoljno spavati, baviti se fizičkom aktivnošću i zadržati pozitivan stav“, smatra doktor.

Foto: Shutterstock

Koji su simptomi nedostatka digestivnih enzima u organizmu

„Hranljive materije koje ostanu nesvarene u crevnom traktu metabolišu mikrobi koji tamo žive. Mikrobiom fermentacijom pretvara šećere i skrob u alkohole, kiseline i gasove, dok se masti i proteini razlažu na biogene amine i toksine. Ovi procesi mogu dovesti do intoksikacije i opšte upale, što značajno utiče na kvalitet života. Takva stanja mogu izazvati osećaj bolesti, intoksikacije, letargije i nezadovoljstva, što se može odraziti i na fizički izgled“, navodi Sap.

Ko može imati koristi od digestivnih enzima i kada ih treba uzimati

Osobe sa urođenim genetskim ograničenjima u proizvodnji određenih enzima

„Na primer, osobe koje pate od intolerancije na laktozu ili fruktozu mogu uzimati suplemente enzima tokom obroka kako bi izbegle lošu probavu, neprijatnosti i upale“, navodi on.

Starije osobe

„Kako starimo, količina i raznovrsnost enzima koje naše telo proizvodi opadaju. Istraživanja pokazuju da sa 40 godina proizvodimo oko 25% manje enzima nego u mladosti. Dodavanje enzima u ishranu može biti korisno u ovoj fazi života“, objašnjava.

Osobe pod intenzivnim fizičkim i mentalnim naporom

„Uzimanje enzima tokom obroka može pomoći tokom perioda intenzivnog rada, visokih zahteva za performansama, intenzivnih treninga, restriktivnih dijeta, kao i u fazama oporavka nakon operacija ili bolesti“, podvlači doktor.

Važnost pravilnog varenja i trajanje upotrebe digestivnih enzima

„Zapamtite da je ključno da čvrstu hranu pretvorite u tečnu temeljitim i dugim žvakanjem. Bez ovog koraka, uzimanje digestivnih enzima neće imati koristi i može povećati rizik od gastrointestinalnih problema. Pored toga, važno je:

Piti tečnost između obroka,

Pripremati laganu hranu,

Jesti bez ometanja i u miru,

Prestati jesti na prvi znak sitosti,

Negovati zdrav način života.

Iznad svega, ključ je u žvakanju, žvakanju, žvakanju“, ističe on.

Koliko dugo se mogu uzimati suplementi digestivnih enzima

„Medicinski gledano, nema prepreka za kontinuiranu upotrebu digestivnih enzima tokom obroka, ukoliko se zbog njih osećate bolje. Međutim, organizam ponekad može razviti intoleranciju na ove enzime ili, u retkim slučajevima, alergijsku reakciju.

Preporuka je da povremeno pravite pauze u uzimanju suplemenata, jer je organizam sposoban da sam proizvodi dovoljno enzima, pod uslovom da imate zdrave prehrambene navike“, akcentuje Sap.

S tim u vezi, mi smo istražili i napravili selekciju najboljih digestivnih enzima dostupnih na našem tržištu:

Solgar, 1.386 dinara

Foto: Promo

Terranova, 3.122 dinara

Foto: Promo

Max Medica, 858 dinara

Foto: Promo

Peachperfect, 5.580 dinara

Foto: Promo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram