Detaljan vodič za 9:1 režim ishrane uz koji se kilogrami gube – trajno

dijeta
Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Put do mršavljenja jedinstven je za svakog od nas, a za dugoročan uspeh je ključno pronaći održiv rež im ishrane. Kažu da je baš takav onaj pod nazivom 9:1.

Zasipaju nas stalno brzim dijetama i instant rešenjima za skidanje kilograma, a ključ zdrave telesne težine krije se u sticanju dobrih navika kojih ćemo se pridržavati kroz život jer će nam postati prijatne i potpuno normalne. One ne vode samo gubljenju prekomernih kilograma, nego i podizanju ukupnog zdravlja. Takav holistički pristup svojstven je i za pravilo 9:1 koje se temelji na prihvatanju devet ključnih navika uz koje možemo postati zdraviji i srećniji i živeti uravnoteženim životom. Pritom smo 90 odsto fokusirani na zdrave izbore, a ostalih 10 odsto možemo biti fleksibilni i prepustiti se užicima, piše gloria.hr.

Devet dobrih navika

• Napravite barem devet hiljada koraka svaki dan: Redovna telesna aktivnost presudna je za dobro zdravlje. Uz 9.000 koraka u danu pridonosićete kardiovaskularnom zdravlju i održavanju poželjne težine.

• Popijte barem osam čaša vode tokom dana: Od dobre hidratacije zavise brojne telesne funkcije, uključujući probavu,  i apsorpciju hranjivih materija. Smatra se da osam čaša vode na dan održava telo dovoljno hidriranim.

• Spavajte sedam do osam sati svaku noć: Dovoljan i dosledan broj sati sna ključan je za našu telesnu i mentalnu dobrobit. Dok spavamo, telo se obnavlja i pomlađuje, osvežavaju se kognitivne funkcije, podiže se ukupna energija, bolje smo raspoloženi kad smo odmorni.

• Meditirajte najmanje šest minuta u danu: Ako izdvojite to kratko vreme, videćete da meditacija može osetno da ublaži stres, da izoštri fokus i popravi emocionalno stanje, a time i ukupno mentalno zdravlje.

• Pojedite pet ili barem tri porcije voća i povrća na dan: Voće i povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ishrana bogata tim sastojcima jača naš imunosistem, pomaže u prevenciji hroničnih bolesti i podržava ukupno zdravlje.

• Napravite četiri pauze kroz dan: Redovne pauze ključne su za sprečavanje takozvanog sagorevanja i održavanje produktivnosti na visini. Odmor je važan za oporavak uma i poboljšanje koncentracije.

• Svaki dan pojedite tri glavna zdrava obroka: Dobro uravnoteženi i hranljivi obroci daće telu neophodnu energiju kroz dan. Time se pomaže održavanje zdrave težine i dobrog zdravlja.

• Ostavite barem dva sata između večere i odlaska u krevet: Dajte probavnim organima priliku da prerade obrok. Time ćete podići kvalitet sna, sprečiti moguće probavne smetnje tokom noći i podržati prirodni telesni ritam.

• Odaberite jednu fizičku aktivnost u kojoj uživate: Redovno vežbanje ključno je za telesnu kondiciju i mentalno blagostanje. Ako odaberete aktivnost koju stvarno volite, veća je verovatnoća da ćete je se pridržavati i da će vam postati neizostavni deo rutine.