Koliko su nam pčele važne, dokazuje i činjenica da je UN 20. maj proglasio Svetskim danom pčela, oprašivača koji su ključni za očuvanje našeg ekosastava, a koji su sve više ugroženi ljudskim aktivnostima.
Svako od nas može pomoći pčelama i njihovom opstanku. Neki od načina pomoći su:
– sadnja raznolikih biljaka koje cvetaju u različito doba godine
– kupovina sirovog meda od lokalnih poljoprivrednika
– izbegavanje pesticida, fungicida i herbicida u našim vrtovima
– gradnja fontane s vodom za pčele u dvorištu
– podizanje svesti na način da delimo informacije unutar naše zajednice – jer nestanak pčela utiče na sve nas.
A prva stvar koja mnogima padne na pamet kada se spomenu pčele je – med. Med se od davnina koristi i kao hrana i kao lek. Razlog leži u činjenici da je bogat hranjivim spojevima i ima više blagodati za zdravlje. Posebno je zdrav kada se koristi kao zamena za rafinirani šećer. U nastavku smo izdvojili 10 njegovih blagodati koje će vas potaknuti da ga koristite u vašoj svakodnevnici.
1. MED SADRŽI HRANJIVE SASTOJKE
Med je slatka, gusta tekućina koju prave pčele. Pčele sakupljaju šećer u svojoj okolini, uglavnom nektar cveća koji je bogat šećerom, a onda proizvode med. Nutritivno, jedna kašika meda sadrži 64 kalorije i 17 grama šećera, uključujući fruktozu, glukozu, maltozu i saharozu. Sadrži i tragove vitamina i minerala. Ono u čemu je med najbolji su biokativni biljni spojevi i antioksidansi. Tamniji medovi imaju ih čak i više od svetlijih. Boja, kao i miris i ukus meda zavise o vrsti posećenog cveća.
2. KVALITETAN MED BOGAT JE ANTIOKSIDANSIMA
Med sadrži brojne antioksidanse među kojima su fenolni spojevi poput flavonoida. Podsetimo, antioksidansi su povezani sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara, te nekih vrsta karcinoma. Mogu biti dobri i za zdravlje očiju.
3. MED JE „MANJE ZLO“ OD ŠEĆERA ZA DIJABETIČARE
Dokazi koji se tiču meda i dijabetesa su raznoliki. S jedne strane, med može smanjiti rizik od srčanih bolesti koje su česte kod osoba s dijabetesom tipa 2. S druge strane, neka istraživanja su otkrila da on takođe može povećati nivo šećera u krvi, samo ne toliko kao rafinirani šećer.
Zaključno, iako je med za osobe s dijabetesom bolja opcija od rafiniranog šećera, treba ga jesti s oprezom.
4. ANTIOKSIDANSI U MEDU POMAŽU U SNIŽAVANJU KRVNOG PRITISKA
Med može pomoći u snižavanju krvnog pritiska jer sadrži antioksidativne spojeve koji su povezani s nižim krvim pritiskom. Studije provedene na ljudima pokazale su umereno smanjenje krvnog pritiska zbog konzumacije meda.
5. MED POBOLJŠAVA HOLESTEROL
Visok nivo kolesterola predstavlja rizik za razvoj srčanih bolesti, a nekoliko studija pokazalo je da med može poboljšati nivo holesterola, odnosno med smanjuje ukupni i „loši“ holesterol, a podiže nivo „dobrog“ holesterola.
6. MED MOŽE SMANJITI TRIGLICERIDE
Povišeni trigliceridi u krvi su takođe jedan od rizika za razvoj srčanih bolesti. Povezani su i s rezistencijom na insulin, glavnim pokretačem dijabetesa tipa 2.
Nivo triglicerida obično raste kod prehrane s visokim udelom šećera i rafiniranih ugljenih hidrata, a nekoliko istraživanja povezalo je redovnu konzumaciju meda s nižim nivoom triglicerida, pogotovo kada ga se koristi kao zamenu za šećer.
7. ANTIOKSIDANSI U MEDU POVEZANI SU I S DRUGIM BLAGOTVORNIM UČINCIMA NA ZDRAVLJE SRCA
Med je, kako smo već spomenuli, bogat izvor antioksidansa, a mnogi od njih povezani su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Oni mogu pomoći arterijama da se prošire, povećavajući protok krvi u srcu. Mogu pomoći i u sprečavanju krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog i moždanog udara.
Jedno istraživanje pokazalo je i da med štiti srce od oksidacijskog stresa. Naravno, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se ovi uticaji meda potvrdili, tako da ove rezultate uzmite s rezervom.
8. MED POMAŽE U ZACELJIVANJU OPEKOTINA I RANA
Med se za zaceljivanje rana i opekotina koristi još od starog Egipta. Istraživači veruju da lekovite moći meda proizlaze iz njegovih antibakterijskih i protuupalnih učinaka, kao i iz njegove sposobnosti da hrani okolno tkivo.
Med može pomoći i u lečenju drugih stanja kože kao što su psorijaza i herpes.
9. MED POMAŽE U SUZBIJANJU KAŠLJA KOD DECE
Kašalj je čest problem kod dece s infekcijama gornjih disajnih putova.
Te infekcije mogu uticati na san i kvalitetu života dece, ali i roditelja. Uobičajeni lekovi protiv kašlja nisu uvek učinkoviti, ali srećom tu je med. Jedno istraživanje pokazalo je da smanjuje simptome kašlja i poboljšava san. Ipak, nemojte ga davati deci mlađoj od jedne godine zbog rizika od botulizma.
10. MED JE ZDRAVIJA ALTERNATIVA ŠEĆERU
Med je ukusna i zdravija alternativa rafiniranom šećeru. Ipak, iako ukusan i zdraviji i dalje je bogat kalorijama i šećerom. Zato prilikom kupovine meda pazite da kupite kvalitetan proizvod. Imajte na umu i da se med treba jesti umereno, a njegove blagodati najizraženije su kada zamenjuje neki drugi, nezdraviji zaslađivač.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: