Deset namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate

Fitnes i ishrana 29. dec 202123:22 > 23:25
Banane 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
Foto: Shutterstock

Ako želite dobro da spavate, jedite hranu bogatu triptofanom i vitaminom B6 jer pomaže u lučenju melatonina, odnosno hormona spavanja.

1. Žitne pahuljice
Iako ih mnogi jedu za doručak, žitne pahuljice su odlična ideja za večeru, posebno ako ih kombinujete sa toplim mlekom koje deluje umirujuće. Mnoge vrste pahuljica sadrže vitamin B6 koji nam pomaže da bolje spavamo, piše dnevnik.hr.

2. Humus
Slanutak u humusu je vredan izbor triptofana i vitamina B6 koji pomažu u proizvodnji hormona spavanja melatonina. Ako ste gladni, pojedite malo ovog ukusnog bliskoistočnog namaza sa integralnim hlebom ili krekerima pre spavanja.

Humus 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
Foto: Shutterstock

3. Banana
Banane sadrže triptofan, ali i magnezijum i kalijum, koji opuštaju mišiće, zbog čega omogućavaju kvalitetniji odmor tokom noći.

4. Cela zrna žitarica
Bulgar, ječam i druge integralne žitarice su bogat izvor magnezijuma koji vam pomaže da održite nesmetan san. Pored toga, stimuliše proizvodnju insulina, što čini triptofan aktivnijim u telu.

Čokolada i bademi, sladoled 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
Foto: Shutterstock

5. Semenke
Od suncokreta preko lana do susama, semenke su dobar izbor kada treba nešto da pojedete, a bliži se vreme odmora. Po količini triptofana uporedivi su sa ćurećim prsima, pa su odlično rešenje za ljude koji ne jedu hranu životinjskog porekla.

6. Kelj
Ova superhrana ima visoku koncentraciju kalcijuma koji pomaže u radu hormona spavanja melatonina.

7. Jogurt sa medom
Toplo mleko je uobičajeni prirodni lek za nesanicu zbog visoke koncentracije kalcijuma koji pomaže ljudima da iskoriste prednosti triptofana i melatonina u telu. Ali svaki mlečni proizvod sadrži kalcijum, tako da možete probati jogurt sa malo meda pre spavanja.

8. Sir i krekeri
Ako više volite nešto specifičniju hranu, sir na integralnim krekerima će vam takođe pomoći da se bolje odmorite.

9. Orasi
Orašasti plodovi poput badema, oraha i kikirikija sadrže umerene količine triptofana, a istovremeno zasićuju, pa su odlično rešenje za one koji ne vole da idu u krevet na prazan stomak.

Tunjevina 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
Foto: Shutterstock

10. Riba poput lososa i tunjevine
Da biste održali zdrave količine melatonina u krvotoku, češće jedite hranu bogatu vitaminom B6, kao što su losos ili tunjevina.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu