Pasta alla carbonara italijanski je klasik koji potiče iz regije Lacio, a priprema se od samo nekoliko sastojaka. U originalni recept ide guanciale, slanina od sušenih svinjskih obraza, zatim pecorino - tvrdi sir od ovčjeg mleka, žumanca i špagete. Serbonara je ipak drugačija.
Za razliku od brojnih recepata koji se mogu pronaći kod nas – u karbonaru ne ide ulje niti neutralna pavlaka.
Iako razni recepti na temu karbonare niču po celom svetu, gastronomski čistunci varijacije ne priznaju, a često ni ne štede kritike na račun kuvara. Jedno od jela inspirisano karbonarom je serbonara, kako ju je zamislio gurman Izgoreh na Instagramu, a prenosi Pun kufer.
Pasta serbonara uključuje slaninu (koju god čuvaš u frižideru, zamrzivaču ili špajzu), mladi kajmak koji se izmeša sa žumancima, zatim biber i testeninu. Komentara na objavu ima svakakcih, pa dok neki hvale ideju, drugi su jako rezignirani.
„Kao Italijan, probao bih. Zove se serbonara a ne karbonara, tako da očigledno nije isto. Puno je bliže originalu od s*anja koje nazivaju karbonarom u Engleskoj ili Nemačkoj“, kaže Ale_on_tour, kojem se pridružio i Alefrulla uz reči: „Odlično! Originalna ideja. Svakako puno bolja od karbonare koja se poslužuje u mnogim restoranima širom sveta.“
„Neverovatno, nemate pojma šta je i kako se sprema karbonara! Pravite pasulj to vam bolje uspeva!“, javila se i Marina, a senad_jz_4ever dodaje da bi pozvao policiju za ovakvo jelo.
Da li je serbonara vrhunsko jelo i promašaj najbolje je da procenite sami.
Pratite nas i na društvenim mrežama: